Linkovi

Svetske cene nafte proteklih dana pale na ispod 67 dolara za barel


Analitičari kažu da je više faktora, među kojima je i smanjenje napetosti izazvane iranskim nuklearnim ambicijama i povećanje američkih energetskih rezervi, doprinelo padu cena nafte na najniži nivo u proteklih šest meseci.

Kraj američke vozačke sezone, zajedno sa pozitivnim razvojem situacije na Bliskom istoku i sporim početkom sezone uragana, doprineo je padu cena benzina na najniži nivo od proleća, o čemu govori Ajra Ekstajn, trgovac energijom iz Njujorka.

«Cene nisu bile na ovom nivou još od marta. Tome je doprineo i uragan Ernesto, koji je totalno promašio Zaliv. Iranski krajnji rok je došao i prošao. Potražnja koja je podigla cene na 77 dolara, sada se smanjila. Na tržištu je došlo do malog predaha», kaže on.

To olakšanje je podstaknuto i nedavnim otkrićem velikih naftnih rezervi u Meksičkom zalivu, 280 kilometara od obale Lujzijane. Tri kompanije, na čelu sa «Ševronom» stacioniranim u Sjedinjenim Državama, procenjuju da bi naftno jezero na velikoj dubini moglo da sadrži čak 15 milijardi barela nafte i gasa. Pol Sigeli, šef «Ševronovog» Odeljenja za dubinska istraživanja, kaže da je to dovoljno da poveća američke rezerve za više od 50 odsto.

«To je dobra vest za ‘Ševron’, dobra vest za industriju i dobra vest za Sjedinjene Države», kaže Sigeli.

I za radnike na bušotinama je to dobra vest. Rendi Bonin, šef brodogradilišta «Junajted marin» u Port Arturu u Teksasu, kaže da bi to otkriće moglo da stvori čak 300 novih radnih mesta.

«To će uticati na lokalnu ekonomiju. Mi smo primorsko područje, ovde na jugoistoku Teksasa, jugozapadno od Lujzijane, tako da ćemo svi da izvučemo korist. I to neće biti samo ova industrija, nego i stanovanje, hrana, hoteli, restorani», kaže Bonin.

Uprkos ekonomskom potencijalu naftnog polja, Robin Vest, predsednik kompanije «PFC enerdži», kaže da novi pronalazak ipak neće osloboditi Sjedinjene Države zavisnosti od strane nafte.

«To ni na koji način ne rešava američku energetsku ranjivost. Ali ipak znači da će na tržište pristizati više nafte i to sa sigurnijih prostora», kaže on.

Eksperti ukazuju da bi moglo da prođe čak i pet godina pre nego što ta nafta stigne do tržišta. Ali investitori ističu da je to važan pronalazak u trenutku u kojem su svetska eneretska tržišta stigla do same ivice.

XS
SM
MD
LG