Linkovi

Medicinska profesija limitirala radne sate stažista na prvoj godini


Lekari na treningu – poznati kao stažisti – tradicionalno rade dugo sati sa malo spavanja dok stiču iskustvo u tretiranju bolničkih pacijenata. 2003. godine američka medicinska profesija limitirala je radne sate stažista na prvoj godini.

Medjutim, novo istraživanje pokazalo je da mnogi od onih koji su na praksi i dalje rade više sati nego što je preporučeno i da se neki od njih povrede tokom procesa. Istraživanjeje objavljeno u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Decenijama su stažisti na prvoj godini u američkim bolnicama imali mnogo radnih sati. 2003. godine medicinska profesija promenila je preporučeni radni raspored sa 160 na 80 radnih sati sedmično. 80 je još uvek duplo više od tradicionalnih 40 radnih sati sedmično koliko većina američkih radnika provodi na poslu. Sada izgleda da lekari na treningu ipak rade više vremena nego što bi trebalo. Čarls Sizler iz Brigam ženske bolnice u Bostonu, u državi Masačusets je stručnjak za spavanje i jedan od istraživača u studiji.

«Ustanovili smo da 80 odsto stažista širom zemlje krši postojeće standarde za radno vreme koje je uspostavila profesija».

Mnogi stažisti takodje rade više od 30 povezanih sati u jednoj smeni. Iako uobičajeno postoji vreme za dva ili tri sata spavanja, problemi se nastavljaju čak i kada su smene smanjene na 20 radnih sati. Veliki je broj mladih lekara koji se slučajno ubodu iglom ili se poseku skalpelom. Doktor Sizler kaže da bi manje sati na poslu moglo da pomogne da se smanji broj povreda.

«To je samo opšte mišljenje. Ako ste radili više od 20 sati povezano, vaš rizik od greške, smanjenja pažnje i koncentracije, je mnogo veći nego kada ste sveži u prvih osam sati vašeg radnog dana».

Kada stažista Majk Vesterhaus ne radi u bolnici on trenira na modelu za vežbu. On želi najviše što može da dobije od svog treninga, ali takodje razume potrebu za balansom.

«Mi smo ljudska bića, imamo limite i zato treba stati , uzeti dah, odmoriti se. To su stvari koje su veoma važne u pružanju nege».

Neki mladi lekari žale se da kraći radni raspored smanjuje njihovo iskustvo u stalnom praćenju nege pacijenta u bolnici. Takodje je postojao strah da će bolnica biti u nedostatku zaposlenih. Medjutim, zagovornici smanjenja radnih sati kažu da će lekari koji se dovoljno odmaraju garantovano biti pažljiviji dok rade.


XS
SM
MD
LG