Linkovi

Al-Kaida najavila nastavak svetog rata - džihada


Iranski ogranak terorističke organizacije Al-Kaida poručio je danas da će nastaviti džihad do propasti zapada, odgovorivši na nedavnu izjavu poglavara Rimokatoličke crkve, pape Benedikta Šesnaestog.

"Očekujte poraz. Govorimo nevernicima i tiranima. Očekujte udarce. Nastavljamo džihad. Prestaćemo kada se zastava jedinstvenosti zavijori svuda po svetu", navodi se u saopštenju ekstremista.

Više od 500 protestanata zapalilo je u Basri lutku sa papinim likom, kao i američku i nemačku zastavu, u znak protesta protiv papinih izjava o islamu. Protest je organizovan na poziv šiitskog verskog vođe Mahmuda al-Hasanija. Papa Benedikt Šesnaesti je muslimanskom svetu uputio poruku kako duboko žali zbog talasa nezadovoljstva izazvanog jednom rečenicom iz srednjovekovnog teksta o islamu. Izvinjenje je prihvatio jedino Egipat, uz napomenu da ih i dalje zanima kakvo je Papino mišljenje o islamu. Muslimani širom sveta i dalje protestvuju zbog papine izjave o Muhamedu i džihadu. U mnogim indijskim gradovima radnici su danas stupili u jednodnevni štrajk u znak protesta protiv govora Benedikta Šesnaestog. Protestanti su se okupili i u Pakistanu i Iranu, a u proteklih nekoliko dana zabeleženo je niz napada na katoličke crkve širom sveta. U Somaliji je nepoznati napadač ubio italijansku monahinju, što se takođe povezuje sa revoltom koji je izazvao papin govor.

XS
SM
MD
LG