Linkovi

Vlade Srbije: Preambula novog ustava jača poziciju srpskog pregovaračkog tim


Vlast smatra da će odluka Vlade Srbije da se pitanje statusa Kosova uvrsti u preambulu novog ustava ojačati poziciju srpskog pregovaračkog tima, a opozicija taj gest tumači kao politikantski pokušaj da se podgreju nacionalne emocije građana.

Portparol vladajuće Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da je ustavno-pravna formulacija kojom se Kosovo definiše kao pokrajina koja im suštinsku autonomiju na teritoriji Srbije znak i međunarodnoj zajednici kako je jedino moguće rešiti pitanje statusa Kosova i da je bolju i jedinstveniju poziciju našeg pregovaračkog tima u nastavku pregovora o statusu Kosova i Metohije.

S druge strane opozicioni Građanski savez Srbije tu najavu vlasti ocenio je kao politikantski pokušaj da se još jednom, Miloševićevskim metodama, podgreju nacionalne emocije građana. Najave vladajuće koalicije Srbiju prikazuju kao državu čije rukovodstvo ne želi razgovore sa svetom, ne razume trenutne odnose u regionu i nije spremno na saradnju i kompromis, navodi se u saopštenju Građanskog saveza Srbije.

I ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev rekao je da će Rusija na sastanku Kontakt grupe i sednici Saveta bezbednosti UN potvrditi svoj stav o rešavanju statusa Kosova :

”Želimo da dobijemo neko kompromisno rešenje a bitan uslov tog rešenja je saglasnost da kompromis bude prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.“

XS
SM
MD
LG