Linkovi

Galjak: Nameravamo da blisko saradjujemo sa zvaničnicima Haškog trubunala


U Briselu će uskoro da stave na sto sve što je na realizaciji Akcionog plana učinio Beograd- od toga će zavisiti budućnost pregovora i brzina napredovanja prema evropskim institucijama. Na važnost pune saradnje sa Hagom još jednom ukazuje šef kabineta visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak:

"Nameravamo da blisko saradjujemo sa zvaničnicima Haškog trubunala, ako bi smo videli kako se odvija situacija i kakav će da bude njihov izveštaj. Od ključne je važnosti da Srbija saradjuje sa Tribunalom u potpunosti, da bi mogla da nastavi pregovore. Krajem meseca očekujemo sastanak Evropskog saveta, kada će se analizirati progres Srbije. Uvereni smo da je ovo veoma važno pitanje - biće veoma teško, ako ne i nemoguće da se ide napred bez rezultata na ovom polju i nadamo se da politički lideri u Srbiji shvataju važnost ove saradnje".

Evropski ministri će, kako je najavljeno, pričekati da o toku pregovora o budućnosti Kosova izveštaj generalnom sekretaru UN-a i Savetu bezbednosti podnese specijelni izaslanik Marti Ahtisari- nakon toga, najavljen je njegov susret sa evropskim ministrima, kada će biti jasnije odredjen stav Unije prema toku i sudbini pregovora. Evropsko predsedništvo je sličnog stava i kada je u pitanju vremenski okvir za njihovo održavanje:

"Evropska unija nije ta koja odredjuje datume. To je, naravno, u rukama specijalnog izaslanika UN-a, Ahtisarija, koji će podneti izveštaj generalnom sekretaru i Savetu bezbednosti. Mi, sa svoje strane, nemao nikakvog razloga da imamo stav koji bi se razlikovao od onoga šta je o tome rekao ambasador Ahtisari.

Kada je riječ o Crnoj Gori, zvanični Brisel, uz čestitke na uspešno održanim izborima, upućuje i podsećanja:

"Poruka iz Brisela i EU crnogorskom narodu i rukovodstvu je da pozdravljamo način na koji su održani izbori, uvereni smo da je moguć progres u odnosima Crne Gore i EU, vrlo skoro očekujemo početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Ono što je sada posebno važno, to su jasni reformski programi na svim neophodnim poljima- tu su ekonomske reforme, političke reforme i u isto vrijeme refrome na polju sudstva.

BiH i dalje, kao najveća prepreka skorom zaključenju Sporazuma sa Briselom, još uvek stoji reforma policije:

"U to nema sumnje- svi evropski ministri su veoma razočarani izostankom progresa na ovom polju od vremena kada je, prošle godine, postignut sporazum na ovom polju. Zato će sve članice Unije da obrate posebnu pažnju na ovo pitanje, i definitivno, mora da bude napretka u ovoj oblasti kako bi se krenulo naprijed.


XS
SM
MD
LG