Linkovi

Širak: Zapad treba da odustane od sankcija a Teheran od obogaćivanje uranijuma


Francuski predsjednik Žak Širak rekao je da problem iranskog nuklearnog programa može da bude rešen jedino pregovorima. On se usprotivio predlogu da se pitanje Irana stavi na dnevni red sednice Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, što je potez koji bi mogao da dovede do uvođenja sankcija Teheranu.

Širak je rekao da bi Zapad trebao da odustane od ideje o sankcijama i pristane na novu rundu pregovora sa Iranom, a Teheran da obustavi obogaćivanje uranijuma čim pregovori počnu. SAD zahtevaju da se Teheranu uvedu sankcije jer tamošnje vlasti odbijaju da obustave program obogaćivanja uranijuma, u strahu da Iran atomsku energiju neće koristiti samo u mirnodopske svrhe, već da nastoji da dođe do atomske bombe.

Izraelski šef diplomatije Cipi Livni rekla je da je svetu preostalo samo nekoliko meseci da izbegne "nuklearni Iran", apelujući na uvođenje sankcija toj zemlji.

"Ključni momenat nije dan bombe. Ključni momenat je dan kada će Iran ovladati obogaćivanjem uranijuma."

Livni je upozorila da Iran pokušava da pošalje poruku da je isuviše kasno i da se ne mogu zaustaviti njihovi apori.

"Svet ne može da priušti nuklearni Iran. Mi verujemo da je ovo vreme za sankcije".

Izraelski šef diplomatije je rekla da bi Izrael želio da ojača umerene struje u Palestinskoj upravi, a pre svega palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođu Fataha, na račun radikalnog islamističkog Hamasa koji je ubedljvo pobedio na januarskim izborima. Ona je pozvala da se međunarodna zajednica ujedini kako bi naterala Hamas da preduzme određene korake kao uvod u obnovu pregovora. Cipi Livni nije rekla koji bi koraci to bili ali je pomenula izraelski zahtev za oslobađanjem Gilada Šalita, koga su 25. juna oteli palestinski ekstremisti povezani s vojnim krilom Hamasa.

XS
SM
MD
LG