Linkovi

Šatl Atlantis se odvojio od Medjunarodne svemirske stanice


Američka svemirska letelica "Atlantis" odvojila se od Medjunarodne svemirske stanice, pošto je njena posada uspešno postavila solarnu jedinicu za napajanje stanice.

Šatl se lagano odvojio od modula za pristajanje na svemirskoj stanici i, pre nego što se vrati na Zemlju, obleteće stanicu kako bi napravio snimke kompleksa koje će pregledati stručnjaci svemirske agencije NASA. Misijom "Atlantisa" nastavljena je izgradnja Medjunarodne svemirske stanice nakon četvorogodišnjeg zastoja.

Šatl se približio stanici 11. septembra, dva dana nakon lansiranja sa svemirskog centra Kenedi, na Floridi, noseći konstrukciju tešku 17,5 tona u kojoj je bila solarna jedinica. Nosač se u utorak prikačio za stanicu, a dva dana kasnije rasklopljene su i solarne ploče.

Astronauti su u tri navrata izlazili u otvoreni svemir kako bi priključili novu jedinicu. Jedinica za napajanje, druga na stanici, prva je veća nadogradnja na tom kompleksu od novembra 2002. godine. Izgradnja svemirske stanice, za koju će biti izdvojeno 100 milijardi dolara, od tada je u zastoju pošto je NASA prizemljila šatl posle katastrofe "Kolumbije" 2003. godine.

NASA planira da lansira šatl bar još 14 puta, kako bi se dovršila izgradnja svemirske stanice do 2010, kada će te letelice biti povučene iz upotrebe. Povratak na Zemlju predvidjen je naredne srede, do kada bi astronauti trebalo da provere ploče za zaštitu od pregrejavanja šatla. Predvidjeno je da, posle odlaska "Atlantisa", ka svemirskoj stanici poleti ruska letelice "Sojuz", u kojoj će se prevesti ruski i američki astronauti, Mihail Tjurin i Majkl Lopes-Alegrija, zajedno sa svemirskim turistom Anušeh Ansari. "Sojuz" bi trebalo da pristane uz svemirsku stanicu u sredu. Misiju "Atlantisa" pratili su veliki problemi, pošto je zbog lošeg vremena i tehničkih poteškoća lansiranje bilo odlagano nekoliko puta.


XS
SM
MD
LG