Linkovi

Irak: U Mosulu uhapšen jedan od šefova Al Kaide


Iračke i američke snage bezbednosti uhapsile su u Mosulu jednog od šefova iračkog ogranka terorističke organizacije Al Kaida, saopštila je američka vojska.

Kako se navodi, taj istaknuti član Al Kaide, bio je zadužen za nabavku oružja i eksploziva za atentate na policiju. Saopšteno je da je hapšenje izvršeno 13. septembra. Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da je 10. septembra u centru Bagdada ubijen drugi čovek Al Kaide u Iraku, Abu Džafar al Libi.

U medjuvremenu, u eksplozijama bombi postavljenih u kamion i dva automobila u iračkom gradu Kirkuku, poginulo je 20, a povređeno 65 ljudi. Jedan od napada izazvao je vozač kamiona napunjenog eksplozivom, koji je aktivirao ispred sedišta Kurdistanske patriotske unije, političke partije iračkog predsednika Džalala Talabanija. Još dve bombe eksplodirale su na različitim mestima severno od Bagdada, poznatom po sukobima sunitskih Arapa i etničkih Kurda. Status Kurda predstavlja jedno od najosetljivijih pitanja posleratnog Iraka.

XS
SM
MD
LG