Linkovi

Kompromis o kompleksnom pitanju kako da se sudi osumnjičenima za terorizam?


Savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, gostujući u nekoliko emisija, branio je tvrd stav administracije u vezi sa ispitivanjm i suđenjem osobama osumnjičenim za terorizam. Međutim, on je takođe ukazao da administracija želi da sarađuje sa članovima Kongresa koji zagovaraju drugačiji pristup. U Programu “Ove sedmice”, mreže ABC, Hedli je objašnjavao potrebu da se nastavi sa načinom na koji radnici CIA-e ispituju osumnjičene, ali je takođe rekao da treba ispoštovati zabrinutost koju su izneli članovi Kongresa o pridržavanju međunarodnih pravila o tretmanu zarobljenika.

“Potrebno je da pronađemo put kroz taj lavirint, a verujem da to možemo.”

Sukob je kulminirao u četvrtak kada je mala, ali uticajna grupa Republikanaca odlučila da, kroz senatski komitet za oružane snage, progura svoju verziju zakonskog teksta o tretmanu uhapšenih terorista, za šta je dobila podršku Demokrata. Ti senatori smatraju da SAD treba da na uhvaćene teroriste primenjuju Ženevske konvencije, da neke vrste ispitivanja treba zabraniti, kao i da osumnjičeni treba da imaju pristup svim dokazima – uključujući i one strogo poverljive – koji se protiv njih koriste pred sudom.

Senator Džon Mek Kejn, koga su mučili dok je bio zarobljenik tokom rata u Vijetnamu, naglašava da SAD moraju da predstvljaju etički primer za druge države.

“Treba da nam bude jasno, da ako se prihvatimo takvih stvari, koje onda ostatak sveta osudi, a mi pogazimo pravila kojih smo se pridržavali poslednjih pola veka, svet će nas osuditi, a mi ćemo izgubiti našu moralnu poziciju.”

Senator Mek Kejn je naglasio da bi odluka SAD da primenjuju kontroverzne načine ispitivanja zarobljenika, kao i da im uskraćuju prava tokom suđenja, mogla da otvori mogućnost drugim državama da čine šta god žele sa zarobljenim Amerikancima. Njegov kolega, senator Lindzi Grejem, se – u programu mreže CBS – zapitao šta bi se dogodilo ako bi američki agent bio uhapšen u Iranu, izveden pred sud a nikada nebi mogao da vidi dokaze protiv sebe.

“Mi bi poludeli! Odmah bismo se pozvali na ženevsku konvenciju koja zabranjuje takva suđenja.”

Sa svoje strane, Bela kuća tvrdi da bi davanje podataka osumnjičenim teroristima moglo da ugrozi živote Amerikanaca. Međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost Hedli je ukazao da bi, prema predsednikovom predlogu, bile preduzete mere da suđenja budu poštena. Vrhovni sud SAD je zaključio da su zarobljene osobe, osumnjičene za terorizam, pokrivene Ženevskom konvencijom o humanom odnosu prema zarobljenicima. Sa svoje strane, Bela kuća tvrdi da je potrebno da konvencije budu razjašnjene u skladu sa američkim zakonima, pošto su napisane pre rata protiv terorizma. Kritičari se slažu da ima mesta za neka pojašnjenja, ali ih brine to da administracija možda želi da Ženevske konvencije interpretira na način koji bi njoj odgovarao.


XS
SM
MD
LG