Linkovi

Papa ožalošćen reakcijama na govor koji je održao u Nemačkoj


Papa se pojavio na balkonu svoje letnje rezidencije, zamka Gandolfo, odakle se obratio okupljenm vernicima i održao redovnu nedeljnu molitvu. On je iskoristio priliku da naglasi da je duboko ožalošćen reakcijama na govor koji je održao u Nemačkoj, u kome je govorio o Islamu, a čiji delovi su razgnevili muslimane.

Papa je naglasio da srednjovekovni tekst, odakle je citirao deo tokom obraćanja univerzitetskim profesorima u Regensburgu, ni na koji način ne odražava njegove lične stavove. On je naglasio da je taj govor predstavljao poziv na dijalog, uz međusobno poštovanje. Obraćajući se vernicima, papa je ukazao da će o svojoj poseti Nemačkoj ponovo govoriti i u sredu i izrazio je nadu da će njegove reči biti dovoljne da umire srca i da pojasne pravo značenje njegovog govora.

Od kako je kontroverza izbila u utorak, papa i zvaničnici Vatikana čine sve u njihovoj moći kako bi objasnili da papa nije želeo da uvredi muslimane. Tokom govora u Regensburgu, papa je citirao stavove jednog od vizantijskih careva iz 14. veka, koji je rekao: «pokažite mi šta je to novo doneo Mohamed, a tamo ćete pronaći samo zle i nehumane stvari, kao što je njegova naredba da se pomoću mača širi vera koju on propoveda.» Papa je u Regensburgu govorio i o džihadu, odnosno svetom ratu, uz naglasak da nasilje ne pristaje uz ideju o Bogu.

Muslimanski bes je doveo i do nasilja, a na bliskom istoku su neke od crkava i napadnute. Istovremeno je povišen stepen bezbednosti oko Vatkana kao i oko papske letnje rezidencije. Ipak, organizacija muslimansko bratstvo rekla je da su papine reči dovoljno izvinjenje. Inače, do tenzija sa muslimanima došlo je uoči papine posete Turskoj, koja je planirana za kraj novembra, a vatikanski zvaničnici se nadaju da će poglavar rimo-katoličke crkve ipak biti u stanju da poseti Tursku. To treba da bude prva poseta pape Benedikta jednoj muslimanskoj zemlji.
Ministar

XS
SM
MD
LG