Linkovi

Lideri političkih stranaka u Hrvatskoj najavili dugu predizbornu kampanju


Lideri vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj oštrom retorikom i uzajamnim optužbama najavili dugu predizbornu kampanju.

Iako je do sljedećih općih izbora u Hrvatskoj ostalo više od godinu dana vladajući HDZ je velikim stranačkim skupom u Karlovcu, u prisustvu devet stotina stranačkih izaslanika, faktički započeo predizbornu kampanju.Takav se utisak mogao steći iz oštre, povišene retorike svih govornika predvođenih predsjednikom stranke Ivom Sanaderom koji je najavio obračun sa organizovanim kriminalom,korupcijom i utajivačima poreza ističući kako će svi oni koji krše zakon biti uhapšeni bez obzira na rang, položaj ili status u društvu. Sanader je najavio i nove socijalne korake koji bi Hrvatsku trebali učiniti pravednijim društvom pri čemu je opoziciji „poručio neka se pripremi na još jedan mandat u opoziciji“.

Komentarišući Sanaderovu poruku šef najjače opozicione partije SDP-a Ivica Račan je rekao „kako Sanaderu ništa drugo ne prostaje nego da glumi samouvjerenost, te da je slab pa se pravi jači“. Račan je dodao kako HDZ najavljuje šta će sve učiniti, a da to „ SDP uobičajeno već čini u Zagrebu gdje je na vlasti, a sutra će kada pobijedi na izborima to činiti u čitavoj Hrvatskoj“. Inače, prema posljednjim ispitivanjima raspoloženja biračkog tijela u Hrvatskoj, SDP i HDZ su gotovo izjednačani sa po približno 30 odsto glasova, a slijede ih HNS, HSP i HSS u rasponu od 6 do 9 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG