Linkovi

Seminar o zaštiti nacionalnih manjina u Hrvatskoj


U istarskom mjestu Peroj u organizaciji hrvatske vlade i Savjeta Evrope održava se seminar o zaštiti nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Šefica ureda hrvatske vlade za nacionalne manjine Milena Klajner u svom govoru na seminaru je naglasila kako je Hrvatska ostvarila napredak u unaprjeđenju prava manjina, prije svega iskorakom u zakonodavstvu, ali i u provođenju ustavnog zakona o pravima manjina. Antti Korkeakivi izvršni sekretar za okvirnu konvenciju Savjeta Evrope je rekao kako je vrlo važno da Hrvatska nstavi dijalog sa Savjetom Evrope i drugim međunarodnim organizacijama poput OEBS-a.

Prema njegovim riječima naročito je važno da se ostvaruju prava na korištenje jezika, za srpsku, italijansku i ostale manjine, da se u obrazovnom sistemu manjine ne dovodi do izolacije ili međuetničkog sukoba, te da se ustraje na provođenju programa za Rome, kojeg je ocijenio vrlo dobrim. Poslanik srpske zajednice u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac je upozorio da problem državljanstva još postoji za hiljade ljudi. Što se tiče govora mržnje Pupovac je ocijenio kako je Hrvatska napravila pozitivan napredak izmjenom krivičnog zakona i određivanjem sankcija za govor mržnje.

„Koliko su političari postali politički korektni, toliko su pojedini nacionalni mediji preuzeli barjak u širenju govora mržnje“ smatra Pupovac. Inače, interesantno je navesti da je na nedavnu izjavu Milorada Pupovca „ kako je si tuacija Srba u zaleđu Zadra slična onoj na Kosovu“ reagovao šef misije OEBS-a u republici Hrvatskoj Horhe Fuentes koji je takvu usporedbu okarakterisao kao pretjeranu.


XS
SM
MD
LG