Linkovi

Američki naučnici objavili otkriće nove planete


Reč je o najvećoj planeti ikada vidjenoj sa Zemlje. Astronomi u Smitsonian Institutu u Vašingtonu objavili su da nebesko telo, za sada nazvano HAT-P-1 kruži oko jedne od dve zvezde, udaljene od Zemlje stotinama svetlosnih godina.

«To je najveća planeta koju smo ikada videli, nutar našeg sunčevog sistema ili van njega, i planeta najmanje gustine.»

Naučnici kažu da je planeta gotovo 1,5 puta veća od Jupitera – najveće planete u Sunčevom sistemu, a njena je gustina manja od vode.

«Ako zamislite da Jupiter stavimo u kosmičku čašu vode, on bi potonuo. Ali ova nova planeta, u takvoj kosmičkoj čaši ona bi plutala... Njena gustina je svega četvrtina gustine vode.»

Novo otkriće je rezultat podataka dobijenih pomoću četiri mala teleskopa, u kombinaciji sa dva najveća teleskopa na svetu. Naučnici su prilikom noćnog posmatranja neba uočili dve zvezde u paru, a zatim su na jednoj od njih otkrili i izmerili senku nove planete.

«Lično, mislim da je ovo vrh ledenog brega. Otkrićemo još mnogo više džinovskih planeta, jer se naša tehnologija razvija, ali možda ćemo otkriti i da su sunačni sistemi slični našem zapravo česti u svemiru. Sada više nema razloga da sumnjamo u to.»

Usledilo je i drugo saopštenje.

«Verujemo da ćemo u narednih 10-15 godina pronaći prvu planetu koja je mala i slična Zemlji.»

Naučnici Liza Kalteneger i Ves Traub analizirali su atmosferske gasove ključne za život u istoriji naše planete, i stvorili nešto nalik otisku prsta života na Zemlji.

«Moći ćemo da izolujemo svetlost tih planeta i odredimo da li je reč o gigantskim planetama, ili planetama sličnim Zemlji, i kada nadjemo takvu planetu poput naše, moći ćemo da razmotrimo «otisak prsta» života na njoj.»

Pronalazak sličnog hemijskog sastava na udaljenim planetama, teoretski bi pokazao da na njima postoje uslovi za život slični onima na Zemlji.

XS
SM
MD
LG