Linkovi

Kroz svoju dugu karijeru Dilan je uživao u zbunjivanju kritičara i fanova


Dilanov novi album «Modern Times» koji je pušten u prodaju 29. avgusta naišao je na oduševljenje kritičara, i nalazi se na prvom mestu američke top liste.

Bob Dilan jedan je od najuglednijih svetskih muzičara i tekstopisaca. U proteklih pet decenija, prodao je blizu 100 miliona ploča, i svirao na hiljadama koncerata širom sveta. Njegov novi album «Modern Times» koji je pušten u prodaju 29. avgusta naišao je na oduševljenje kritičara, i nalazi se na prvom mestu američke top liste, što pokazuje da 65-godišnji muzičar i dalje ima mnogo toga da kaže.

Album «Modern Times» otvara pesma «Thunder on a Mountain», pesma u 12 stihova čija melodija podseća na nešto što bi mogao da snimi Čak Beri. Reči su, medjutim – čisti Bob Dilan, uključujući i spominjanje mlade soul zvezde Ališe Kiz.

Kroz svoju dugu karijeru, Bob Dilan je uživao u zbunjivanju kritičara i fanova. Najbolji primer je možda njegov čuveni nastup na folk festivalu u Njuportu 1965. godine. Iako je na muzičku scenu došao kao sledbenik folk legende, Vudija Gatrija, Dilan je nastupio sa električnom gitarom. Deceniju kasnije, pevač, rodjen kao Jevrejin, preobratio se u hrišćanstvo, ali se kasnije izjašnjavao i kao «jevrejski ateista». Pre samo nekoliko godina, šokirao je mnoge fanove pojavljujući se u TV reklami slavnog proizvodjača ženskog donjeg rublja Victoria’s Secret. Niko to nije očekivao od legendarnog pevača koga su godinama pogrešno opisivali kao «uvek ozbiljnog i tmurnog».

Dok u nekim od tekstova ima laganog, gotovo nestašnog humora, Dilan na novom albumu ne okleva da piše o teškim temama, kao [to su starenje, ekonomska situacija, medjuljudski odnosi i kajanje. Ponekad, kao što je slučaj u klavirskoj baladi Workingman Blues #2, sve su te teme objedinjene u istoj pesmi.

Dilanova izdavačka kuća naziva «Modern Times» poslednjim delom trilogije koja je započela 1997 pločom «Time Out of Mind», koja je te godine osvojila Gremija za najbolji album, a nastavljena je 2001. sa «Love and Theft», kandidatom za Gremija za najbolji album.

«Moderna vremena» su album kome je potrebno posvetiti vreme, umesto da se projuri kroz pesme koje se možda ne dopadnu na prvo slušanje. Odustajanje od komplikovane ljubavne pesme «Spirit on the Water» značilo bi propuštanje nekih odličnih stihova koji se pojavljuju na kraju pesme.

Danas, u starosnom dobu kada mnogi razmišljaju o penziji, Bob Dilan ne obraća pažnju na svoje godoine, i podjednako je vitalan izvodjač kakav je bio pre 40 godina. Nekadašnji usamljenik sada ne izbegava pojavljivanje u javnosti, a nedavno je sa rediteljem Martinom Skosezeom saradjivao na dokumentarnom filmu i svira više od stotinu večeri u godini na svojoj, kako ju je nazvao «turneji koja se nikada neće završiti». Osim toga, Dilan je voditelj jedne emisije na satelitskom radiju i užurbano piše drugi nastavak svoje biografije «Chronicles». Ovog decembra, slavni koreograf Tvajla Tarp će Dilanove pesme pretvoriti u brodvejski mjuzikl.

XS
SM
MD
LG