Linkovi

Crnogorska opzicija odbila poziv Mila Đukanovića


Nakon što su ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije zatražili od Crne Gore brzo donošenje novog ustava u skladu sa evropskim standardima i ocijenili da je za to neophodan dijalog vlasti i opozicije, u Podgorici su reagovali glavni akteri političke scene. Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da su u Vladu dobrodošli svi iz opozicije koji su spremni da sa vladajućom koalicijom podijele odgovornost.

»Imamo mogućnost da sami formiramo Vladu, ali ponavljam ono što sam više pta kazao da ko god želi sa nama da iskreno podjeli teret odgovornosti za evropski progres Crne Gore dobro je došao«, rekao je Đukanović.

On smatra da je važno da koalicija, "makar i kada ostvari aposlutnu većinu, pokaže dovoljno širokogrudosti da primi pod svoje okrilje sve one koji to žele«.

No, iz Socijalističke narodne partije ocijenjeno je danas da je Demokratska partija socijalista osvojila apsolutnu vlast i da ta stranka treba da preuzme apsolutnu odgovornost u novoj Vladi Crne Gore.

Portparol SNP-a Miomir Vojinović rekao je da rukovodstvo te stranke "ne pomišlja ni da razmatra, a kamoli da prihvata ponudu crnogorskog premijera".


Srpska lista poručila je da kao potencijalne partnere vidi samo one snage koje su, kako navode, protiv retrogradne i antievropske politike Demokratske partije socijalista.

Šef informativne službe Srpske narodne stranke Jovan Vučurović ocijenio je da je politika DPS-a dovela Crnu Goru na korak od ekonomskog i socijalnog ponora.

Član Venecijanske komisije Srđan Darmanović rekao je da će ta Komisija najvjerovatnije preporučiti da novi ustav Crne Gore bude usvojen dvotrećinskom većinom u parlamentu, što bi bio izraz šireg konsenzusa.

“Ukoliko to ne bude moguće biće preporučeno da ustav usvoje građani na referendumu”, rekao je Darmanović.


XS
SM
MD
LG