Linkovi

Eskalacija verskog nasilja nastavlja se u Bagdadu


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_soldiers_checkpoint_16aug06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Eskalacija verskog nasilja nastavlja se u Bagdadu, gde su u protekla 24 sata pronadjeni leševi najmanje 50 ljudi. Iračke vlasti navode da je u proteklih nekoliko dana u prestonici ubijeno više od stotinu Iračana, uprkos velikoj bezbednosnoj ofanzivi iračkih i koalicionih snaga.

Komandant multinacionalnih snaga u Iraku, general-pukovnik Piter Kjareli, izjavio je da se novi porast nasilja u Bagdadu dešava u četvrtima izvan delova grada na koje se koncentrišu iračke i koalicione snage, u okviru bezbednosne misije u prestonici koja traje već mesec dana. Komandanti nastoje da zaustave krvoproliće izmedju većinskih šiita i manjinskih sunita koji su decenijama dominirali u zemlji pod vladavinom Sadama Huseina.

Razgovarajući sa novinarima u Pentagonu putem satelitske veze iz Bagdada, general Kjareli rekao je da je broj verskih ubistava smanjen u delovima Bagdada gde je sprovodjena operacija «Zajedno napred». On navodi da će se misija proširiti kako bi obuhvatila delove grada u kojima se svakodnevno otkrivaju na desetine leševa.

«To je grad od sedam miliona ljudi. Biće potrebno vreme, i ovo nije kratkoročna operacija. Moram to da naglasim. Ovo je grad u kome nastojimo da suzbijemo sektaško nasilje i tragamo za odredima smrti koji su izazvali ovu novu formu nasilja koja bi, ukoliko se ne dovede pod kontrolu, mogla da izazove gradjanski rat.»

U bezbednosnoj operaciji učestvuje oko 12,000 američkih i iračkih vojnika. Neki od njih došli su iz drugih delova Iraka, uključujući zapadnu provinciju Anbar, koja se prostire ka granici sa Sirijom i Jordanom. Američki mediji nedavno su preneli izveštaj visokog američkog vojnog obaveštajca koji je ponudio «veoma pesimističan» pogled na napore da se osigura Anbar, koji se smatra srcem sunitske pobune. U izveštaju poručnika Pitera Devlina, šefa obaveštajne službe marinskih snaga u Iraku, navodno se kaže da u Anbaru nema funkcionalnih iračkih institucija, čime se stvara vakuum koji popunjavaju pobunjenici povezani sa Al Kaidom. Devlin, prema tim izveštajima, tvrdi da će situacija u Anbaru nastaviti da se pogoršava, bez pojačanja američkih trupa i nove finansijske pomoći.

U toku brifinga, general Kjareli priznao je da su američke trupe prebačene iz Anbara u Bagdad, jer je prema njegovim rečima «obezbedjivanje prestonice vrhunski prioritet koalicionih snaga».

On dodaje da SAD rade sa iračkom vladom na poboljšanju loše ekonomske situacije u Anbaru koja doprinosi pobuni.

Kada odete kod guvernera, lokalnih zvaničnika i pitate – «šta možemo da uradimo da smanjimo stepen nasilja?», njihov prvi odgovor je «pronadjite poslove za ogorčene mlade ljude.» Potrebna nam je pomoć a iračka vlada je obećala da će nam pomoći, i što pre počnemo da radimo na ekonomskim uslovima, mislim da je to zapravo naša strategija za pobedu.»

Od 147.000 američkih vojnika u Iraku, oko 30.000 rasporedjeno je u provinciji Anbar. General Kjareli kaže da američka vojska neće napustiti Anbar i dodaje da se napori stabilizacije te pokrajine odvijaju u pravom smeru.

XS
SM
MD
LG