Linkovi

Van Egmond: Mi podržavamo vladu Crne Gore i njene aspiracije da se integriše


Da li će SAD podržati zvanični zahtev Crne Gore da postane članica Partnerstva za mir na predstojećem samitu članica NATO-a u Rigi, bilo je prvo pitanje koje je kolega Branko Mikašinović, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, postavio Direktoru za Balkan i specijalne programe u američkom Sekretarijatu za odbranu, Alanu Van Egmondu.

Van Egmond: Još je prerano da o tome nešto određenije kažem, jer imamo dva do tri meseca do samita, ali aktivno razmatramo zahtev koji je podnela Crna Gora NATO-u, a što se tiče SAD - postoji mnogo dobre volje prema Crnoj Gori.

Glas Amerike: Neke ruske diplomate upozoravaju da bi Crna Gora trebalo da preispita svoje težnje ka učlanjenju u Partnerstvo za mir. Šta biste poručili onima koji su u nedoumici?

Van Egmond: Mi podržavamo pravac kojim se kreće crnogorsko rukovodstvo da se Crna Gora tesno intergriše sa evroatlanskim institucijama. Mi podržavamo vladu Crne Gore i njene aspiracije da se integriše u te institucije.

Glas Amerike: Jedan od glavnih saradnika Mila Đukanovića, Milan Roćen, uskoro treba da dođe u Vašington. Da li novoosnovani odbrambeni sistem Crne Gore može računati na tehničku pomoć, obuku i drugu podršku Pentagona, koja mu je potrebna da bi proširio vojnu saradnju sa SAD?

Van Egmond: Crna Gora je u početnoj fazi osnivanja novog Ministarstva odbrane i odbrambenih institucija i mi pozdravljamo posetu ambasadora Roćena sa ciljem da iznese neka razmišljanja i ideje koje bi Crnogorci želeli da budu razmotreni, dok grade potpuno novu odbrambenu strukturu. Pored toga, moram da naglasim izvnrednu stvar proteklih nedelja, a to je prvorazredni, vrlo blizak i harmoničan način na koji su srbijanske i crnogorske oružane snage sarađivale da bi uspostavile novu budućnost za obe zemlje i međusobnu bezbednosnu saradnju.

XS
SM
MD
LG