Linkovi

Tužitelj Džijan Aziz na suđenju Sadamu Huseinu za genocid


Tužitelj Džijan Aziz na suđenju Sadamu Huseinu za genocid, kaže da će dokazati da je bivši irački lider naredio takozvanu vojnu kampanju «Anfar» protiv Kurda, tokom 1980-ih.

«Kada sam prvi put ušla u sudnicu, imala sam osećanje da je došao trenutak pravde. Videti Sadama i njegovu bandu, sada tako bespomoćne i setiti se kolikom broju ljudi su naneli zlo u prošlosti, to mi je dalo snagu», kaže Džijan Aziz, jedna od kurdskih tužilaca na suđenju Sdamu Huseinu i šestorici njegovih bivših vojnih zapovednika. Oni su optuženi za zločine protiv čovečnosti tokom operacije «Anfal», 1980-ih.

Tužitelj je uverena da će optužba uspeti da dokaže da su optuženi naredili ubijanje više od 180 hiljada Kurda. Među žrtvama je bilo mnogo žena i dece. Hiljade kurdskih sela su uništene, a tvrdi se da je protiv civilnog stanovništva korišćeno hemijsko oružje.
Džijan Aziz kaže da su među dokazima koje je prikupila posmrtni ostaci iz masovnih grobnica, svedočanstva preživelih i zvanična iračka dokumenta.

Odbrana tvrdi da je cilj operacije bilo uništenje kurdskih separatističkih gerilaca, takozvanih «pešmerga», koji su stali uz Iran u ratu protiv Iraka.

Tužitelj ne veruje da će taj argument imati uspeh.

«Odbrana će pokušati da dokaže da su Kurdi bili mete zbog toga što su sarađivali sa Iranom. Ali šta je sa bebama i ženama? Naravno da to što oni tvrde nije istina. Pešmerge, borci, nisu među preživelima. Oni su napadani daleko od sela», kaže Džijan Aziz, dodajući da seljani nisu ni videli Irance i, s obzirom da to nije istina, taj argument neće moći da bude prihvaćen.»

Tužitelj je istakla da je uverena da će pravda pobediti i da će svet saznati istinu o stradanju Kurda pod Sadamom Huseinom.

XS
SM
MD
LG