Linkovi

Bagdad: U poslednja 24 sata pronađena tela 51 neidentifikovane osobe


"U posljednja 24 sata pronađena su tela 51 neidentifkovane osobe u Bagdadu. Ubijeni su iz raznih razloga", rekao je portparol ministarstva, general Abdel Karim Khala.

Među telima se nalazi i 20 koje je policija našla u četvrtak u Bagdadu. Od utorka je više od 100 tijela pronađeno u Bagdadu, od kojih su mnoga imala ragove mučenja i vezane ruke i noge. Talas ubistava se dešava dok iračke snage bezbednosti i višenacionalne snage predvodjene Sjedinjenim Državama nastavljaju operacije u glavnom gradu Iraka u nastojanju da obnove red. Detaljnije u izveštaju saradnika GA, Meredita Bjuela.

Portparol američkih snaga u Iraku, general-major Vilijam Koldvel, izjavio je da nedavno intenziviranje nasilja predstavlja, kako se izrazio “ubistva streljanjem”. Medjutim, Koldvel insistira da se situacija poboljšava u četvrtima grada koje je vojska stavila na metu u okviru mesec dana duge operacije ”Zajedno napred”, koja ima za cilj da obnovi bezbednost u Bagdadu, nakon višemesečnog sektaškog nasilja. Koldvel je rekao novinarima u Bagdadu da su američke snage uhapsile jednog teroristu Al Kaide višeg ranga i ličnog saradnika lidera te organizacije u Iraku.

“Glavni rezultat tih napada je hapšenje preko 70 osumnjičenih terorista od kojih je jedan lični saradnik Abu Ajuba Al-Masrija. Saradnik al-Masrija je upravljao ćelijama za atentate, kidnapovanje i izradu improvizovanih eksplozivnih naparava u Bagdadu. On je takodje poznat po tome što je direktno učestvovao u brojnim terorističkim aktima, uključujući ubistva, terorističke napade i drugo, što je doprinelo sektaškom nasilju širom grada.”

Koldvel je rekao da je muškarac, koga nije identifikovao, igrao važnu ulogu u aktivnostima Al Kaide u Faludži, pre jedne od važnih bitaka izmedju pobunjenika i američkih snaga u novembru 2004. U medjuvremenu, zamenik iračkog premijera Barham Salih sastao se sa američkim sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom u Pentagonu radi razgovora o sektaškom nasilju i daljim nastojanjima da se obezbedi dodatna obuka za iračke bezbednone snage. Nakon sastanka, Salih je rekao novinarima da naoružane milicije i dalje predstavljaju opasnost za iračke vlasti.

”Vojna situacija predstavlja veoma, veoma ozbiljan izazov za Iračane i iračku vladu. To je pitanje koje je u srcu verodostojnosti iračke vlade i vladinih institucija. Premijer je apsolutno rešen da se to ne može tolerisati i da je država jedina koja ima pravo da poseduje oružje.”

Zamenik iračkog premijera je rekao da će idućeg meseca vlada podneti novi zakonski predlog parlamentu u cilju raspuštanja milicija.

XS
SM
MD
LG