Linkovi

Preminula čuvena italijanska novinarka Orijana Falači


Jedna od najpoznatijih italijanskih novinarki, koja je tokom poslednjih nekoliko godina javno izražavala provokativan stav protiv muslimana i Islama, preminula je Firenci. Orijana Falači imala je 77 godina i već dugo se borila sa rakom.

Orijana Falači bila je iskusna novinarka, koju su u Italiji ili voleli ili mrzeli.Borila se protiv fažizma u Italiji tokom Drugog svetskog rata, a kasnije postala ratni izveštač, najpre iz Vijetnama, a zatim i iz Persijskog zaliva. Posle terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001. godine, Falači je napisala bestseler knjigu pod nazivom «Bes i ponos» (The Rage and Pride), u kojoj je opisala Islam kao represivan, a arapske imigrante u Evropi kao prljave i zatucane. Knjiga je izazvala mnogobrojne kritike i optužbe da podstiče mržnju prema muslimanima.

U svom kasnijem delu «Snaga razuma» (The Force of Reason), Orijana Falači je optužila Evropu da je prodala dušu islamskoj invaziji. Napisala je da su teroristi u ime Kurana ubili 6.000 ljudi tokom proteklih 20 godina i dodala da islamska vera seje mržnju. Zbog te knjige našla se na sudu pod optužbom za klevetu, a proces koji je započeo u junu, bio je u toku u trenutku njene smrti. Italijanski političari i novinari iz svih krajeva sveta hvalili su njenu hrabrost zbog spremnosti da kaže ono što misli.

Ferusio de Bortoli (Ferruccio de Bortoli), urednik italijanskog dnevika «Il Sole 24 Ore» kaže da je otišla velika autorka i velika Italijanka. «Imala je hrabrost da izrazi svoje ideje i ispolji ih sa strašću».

Tokom karijere, Orijana Falači intervjuisala je neke od najuticajnijih lidera 20. veka, kao što su pokojni palestinski predsednik, Jaser Arafat, bivša premijerka Izraela, Golda Meir, vođa iranske revolucije Ajatola Homeini i američki državni sekretara Henri Kisindžer. Iako se uvek izjašnjavala kao ateista, prošle godine se srela sa Papom Benediktom XVI. Detalji njihovog razgovora možda nikada neće biti poznati, ali je novinarka posle toga hvalila papu, jer je pozvao Evropljane da brane svoje hrišćansko nasleđe.


XS
SM
MD
LG