Linkovi

Amnesti Internešnel: Hezbolah počinio ratne zločine


Ekstremisti Hezbolaha prekršili su međunarodne zakone ispaljajući hiljade raketa na Izrael, od čega je poginulo više desetina civila, saopšteno je iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel.

Organizacija je zatražila od Ujedinjenih nacija da sprovede istragu o ratnim zločinima Izraela i Hezbolaha, a novi izvještaj se skoncentrisao na postupke ekstremista u 34-dnevnu ratu.

Hezbolah je u julu i avgustu ispalio skoro četiri hiljade raketa na severni deo Izraela i ubio najmanje 39 civila, kaže se u izveštaju AI.

Ocenjuje se da je raketiranje urbanih delova sjevernog Izraela kršenje međunarodnih zakona koji zahtevaju jasno razlikovanje civilnih i vojnih meta.

”Gađanje civila ratni je zločin. Nema tu sivog područja”, rekao je izvršni direktor AI u Sjedinjenim Američkim Državama Leri Koks.

Hezbolah negira raketiranje izraelskih civila, a još nije komentarisao novi izveštaj koji je dosad najšira osuda Hezbolaha od početka sukoba u julu.

AI je ranije objavio da je Izrael kršio međunarodno pravo kada je gađao civilne ciljeve u Libanu i zatražio od Hezbolaha da oslobodi dvojicu otetih izraelskih vojnika i uzdrži se od gađanja civila.

Nasilje Izraela i Hezbolaha počelo je nakon što su pripadnici Hezbolaha 12. jula oteli dvojicu izraelskih vojnika. U borbama koje su usledile poginulo je više od hiljadu ljudi, uglavnom libanskih civila.

U avgustu su UN uspele da postignu prestanak sukoba, a generalni sekretar Kofi Anan je ove sedmice objavio da se i Izrael i Hezbolah uglavnom pridržavaju odredaba iz rezolucije o prekidu vrate.

XS
SM
MD
LG