Linkovi

Kondoliza Rajs: Verovatna akcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija protiv Irana


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs ocenila je da odlaganje sastanka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i iranskog glavnog nuklearnog pregovarača, znači da Iran verovatno neće ispuniti međunarodne zahteve o prestanku obogaćivanja urana.

"Koliko ja shvatam, a to možda i nije iznenađenje, oni su zasad otkazali taj sastanak. To nam nešto govori", rekla je Rajsova povodom otkazivanja sastanka predstavnika EU Havijera Solane i iranskog pregovarača Alija Laridžanija, koji je bio zakazan za danas.

Rajs je kazala da postoji mogućnost obustavljanja uvođenja sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako Iran postupi u skladu s međunarodnim zahtjevima.

Ona je ocenila da otkazivanje sastanka pokazuje kako ta mogućnost “bledi”.


"Ako Iran i dalje žele da zaustave obogaćivanje urana i počne sa pregovorima, to bi, naravno, bilo dobro".


Ministri spoljnih poslova Britanije, Kine, Francuske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, sastaće se iduće nedelje u Njujorku i razmotriti korake koje treba preduzeti protiv Irana.

Rajs se sastala i sa izraelskom ministarkom spoljnih poslova Cipi Livni, koja je od Saveta bezbednosti zatražila brzu akciju i uvođenje sankcija Iranu.

SAD i njihovi saveznici smatraju da Iran upotrebljava svoj civilni program proizvodnje električne energije za proizvodnju atomskog oružja, ali zvanični Teheran to uporno negira.

XS
SM
MD
LG