Linkovi

Vest o smrti bivše guvernerke Teksasa dominira naslovnim stranama američke štampe


Vest o smrti bivše guvernerke Teksasa, slavne En Ričards, žene koja je od domaćice postala nacionalna politička zvezda, dominira naslovnim stranama listova u Teksasu.

Dalas Morning Njuz podseća na izuzetni duh demokratske guvernerke i njen progresivni doprinos razvoju te države. Ričards je bila poznata po svojoj visprenosti, a čak i Njujorčani, navikli na slavne ličnosti, zastajali su i okupljali se oko nje kada bi posetila njihov grad, piše list koji iznosi i jedan karakteristični detalj. Na jednoj konferenciji za novinare, Ričards je izašla iz svoje kancelarije noseći iglu za štrikanje. Približavajući se kamerama ona je iglu ubola u pozadinu viktorijanske stolice, odgovorila na pitanja o državnim temama, i potom se vratila u kancelariju, noseći iglu sa sobom. Uprkos velikoj popularnosti, Ričards je služila samo jedan mandat posle čega ju je porazio aktuelni predsednik SAD Džordž Buš. Umrla je od raka, u krugu porodice u Teksasu.

Kriščen Sajens Monitor prenosi da je američki Kongres, posle niza korupcionaških skandala prošle godine, odlučio da svoja izdvajanja iz budžeta učini transparentnijim tako što će svi federalni troškovi biti dostupni korisnicima Interneta u jednoj bazi podataka. Kako piše bostonski list, javnosti će biti dostupni svi ugovori, donacije i specijalni projekti koje traže američki zakonodavci - od ratnih ugovora Halibartona do izdvajanja za Meteorološki centar Panksatoni u Pensilvaniji, u istoimenom gradiću poznatom po mrmotu, koji predvidja koliko će trajati zima.

Prvi muškarac i prva žena kojima je ugradjena takozvana "bionička ruka", Džesi Saliven i Klaudija Mičel, danas će u Vašingtonu demonstrirati kako funkcioniše sprava koju kontrolišu sopstvenim mislima, piše Vašington Post. Inženjeri i lekari u Čikagu izumeli su protetičku ruku, koju ljudi mogu da pomeraju tako što se iz mozga šalje električni signal putem hirurški preusmerenih nerava. Klaudija Mičel, koja je izgubila ruku u saobraćajnoj nesreći, kaže da joj je bionička ruka izmenila život. Džesi Saliven, električar koji je zbog teškog strujnog udara izgubio obe ruke, dodaje da zahvaljujući takvoj protezi može da se penje na merdevine, kreči kuću, i što je najvažnije – zagrli svoje unuke.

XS
SM
MD
LG