Linkovi

Borba protiv korupcije u vrhu dnevnog reda zasedanja MMF i Svetske banke


Svetska banka i Medjunarodni monetarni fond saopštili su da će borba protiv korupcije biti jedna od najvažnijih tema njihovog ovogodišnjeg zasedanja, 19. septembra u Singapuru.

Te dve institucije kažu da korupcija najviše pogadja siromašne, jer se sredstva namenjena razvoju slivaju u džepove političara i moćnika.

Svetska banka je saopštila da je korupcija smanjena u bivšim komunističkim zemljama Istočne Evrope i Centralne Azije, ali da se druge zemlje u razvoju još bore sa tim problemom. Direktorka američkog ogranka organizacije Transparensi internešenel, Nensi Bosvel, kaže da presumeravanje ka borbi protiv korupcije predstavlja krupnu promenu za Svetsku banku:

”Novi predsednik Svetske banke, Pol Volfovic, jasno je rekao da je korupcija jedna od najvećih prepreka ukidanju siromaštva. Prema podacima banke, svake godine u svetu više od bilion dolara odlazi na podmićivanje.“

Svetska banka takodje sastavlja spisak korumpiranih kompanija i pojedinaca, na kome se od početka akcije našlo više od 330 imena. Ali Nensi Bosvel kaže da bi spisak korumpiranih firmi morao da bude znatno širi i da bi ga trebalo staviti na uvid i drugim bankama i javnosti. Ali ona dodaje da bi obustavljanju dodele sredstava trebalo pribeći samo kao krajnjoj meri:

”Ukidanje pomoći trebalo bi primeniti samo u ekstremnim slučajevima, kada ste uvereni da ih vlada koja ih dobija neće upotrebiti za ono čemu su namenjena. U takvim slučajevima trebalo bi pronaći alternativne načine pomaganja tim ljudima. Možda preko grupa koje mogu da ih prenesu direktno onima kojima su najviše potrebna.“

Očekuje se da će Svetska banka, na sastanku u Singapuru, otkriti nešto više o svojoj strategiji za borbu protiv korupcije. Medjutim, kritičari kažu da banka, u toj borbi, ne bi smela da ispusti iz vida svoj zadatak unapredjivanja razvoja. Lusi Hejs je savetnik za borbu protiv siromaštva, u organizaciji Evropska mreža za dugove i razvoj, u Briselu. Ona kaže da bi Svetska banka trebalo da se pozabavi eliminacijom uzroka korupcije, a ne njenim simptomima:

”Mislim da se u bitci protiv korupcije, koju Svetska banka u poslednje vreme gura u prvi plan, na pomalo uprošćen način povezuju korupcija i spor razvoj. Korupcija nije uzrok siromaštva, već je siromaštvo najčešće uzrok korupcije.“

Lusi Hejs dodaje da bi Svetska banka takodje trebalo da omogući uvid u to kako odobrava pozajmice i finansira projekte, ako želi da njena kampanja protiv korupcije bude uzeta za ozbiljno. Ta banka je ovog meseca objavila novu inicijativu za oduzimanje sredstava koja su ukrali korumpirani lideri, posle uspešnog povraćaja 500 miliona dolara od bivšeg nigerijskog diktatora Sanija Abače.

XS
SM
MD
LG