Linkovi

Programi za trodimenzionalnu animaciju


Pre kratkog vremena programeri kompjuterske grafike sastali su se oči u oči sa holivudskim stvaraocima, na Medjunarodnoj konferenciji kompjuterske grafike i interaktivnih tehnika, poznatoj kao Siggraf.

Programeri su bili nestrpljivi da se pohvale najnovijom generacijom usavršenih programa namenjenih sve većem broju animatora, televizijskih stvaralaca i reklamnih agencija.

Ove godine u centru pažnje bili su programi za trodimenzionalnu animaciju.

Prikazivanje, odnosno iscrtavanje delova ljudskog tela da izgledaju kao da su stvarni još uvek je najvažniji cilj pisaca grafičkog softvera.

Još jedna vrsta novih programa, interesantnih za animatore, su oni koji grade grafiku na osnovu podataka snimljenih iz realnog sveta.

Animator iz Sonijevog filmskog studija za specijalne efekte, Džef Šu, omogućio je posetiocima da bace pogled iza scene, na najnovije trikove koje je taj studio primenio u animiranom filmu ”Polar ekspres.“

Šu i njegov tim animatora koristili su najnoviju verziju softvera za pretvaranje realnih slika u animaciju.

U filmu ”Polar ekspres,“ prikazanom prvi put prošle godine, animacija neprekinutog pokreta kombinovana je sa realnim snimcima metodom koju Sonijev tim naziva Imidž moušn.

U pomenutom filmu, glumac Tom Henks igrao je realnu ulogu.

Ali holivudski studiji za animaciju još se oslanjaju na umetnčke crtače - animatore za stvaranje dela sirovog kreativnog materijala.

Studio kao što je Imidž vorks koristi čitav niz digitalnih tehnika - od preobraćanja realnih snimaka do kompjuterske grafije visoke rezolucije, kako bi stvorili realni utisak na filmu.

Sledeći korak, barem za neka studija, biće razvijanje trodimenzionalne kompjuterske grafike.

XS
SM
MD
LG