Linkovi

Brenson u Mizuriju postaje sve popularnije turističko odredište


Gradić ima manje od osam hiljada stanovnika, ali privlači sedam miliona posetilaca godišnje. Većinom su to Amerikanci, ali u Brenson dolaze i gosti iz inostranstva .

Brenson, u državi američkog Srednjeg zapada Mizuriju, zabavni je i slikoviti dragulj u središtu Amerike. Širom sveta je poznat po zvezdama porodično orijentisanih stotinak priredbi dnevno u 47 pozorišta. Slava Brensona se zasniva na muzici i iri, čaroliji i komediji, zajedno sa šopingom i zabavnim parkovima, kaže gradonačelnik Lu Šefer.

«Dobijaju na jednom prostoru toliko raznovrsnu zabavu, kakvu ne možete da pronađete bilo gde, jer čak i u Las Vegasu ne možete da nađete sve ove vrste predstava, premda mi imamo neke od lasvegaskih. Ali sve to nije Las Vegas. Sve to nije ni Orlando, nije Nešvil. To nije nijedan od centara zabave, ali opet ima nešto od svega toga u sebi», kaže Šefer.

To podrazumeva i veterane zabave kao što su Endi Vilijams, Vejn Njuton i Doli Parton – koji privlače porodično orijentisane posetioce. Najveći deo akcije se odigrava u 8 kilometara dugoj zakrčenoj ulici, duž koje su raspoređeni zabavni parkovi, pozorišta, restorani i hoteli.

Centar pod imenom «Brenson lending», u koji su uloženi milioni dolara, na više od 41 hiljade kvadratnih metara sadrži prodavnice i restorane i impresivni vodoskok.

Ipak, glavna stvar su predstave. Koreni zabave u Brensonu se protežu 47 godina u prošlost. Porodica Mejb je u to vreme zabavljala lokalne stanovnike muzikom i smehom i izvođači iz te porodice su tokom godina postali poznati pod imenom «Boldnobers». Braća koja su stvorila šou su sada u penziji, ali su njihova deca i unučići nastavili porodičnu tradiciju.Bret Mejb svira bas i vodi orkestar.

«Moji deda i ujak su sve ovo započeli 1959, pre nego što sam se ja rodio. Dok sam bio beba, doslovno su me stavljali u kutiju od gitare i dok je deda izvodio na pozornicii, ja sam spavao u kutiji», priča Bret.

12 hiljada priredbi kasnije, Mejbovi sada imaju sopstveno pozorište sa vernom publikom. Tim Mejb, poznat i kao Drupi Drovers Džunior, nasledio je komični karakter koji je decenijama ranije stvorio njegov otac.

«Treba malo da poradim na zubima, zar ne? Ljudi stalno dolaze da mi preporuče svog zubara».

Brenson je okružen zelenim i pitomim Ozarškim planinama. Tu su i tri jezera – pogodna za pecanje i sportove na vodi, a čovek zadužen za gradsku privredu, Majkl Renking, kaže da se priprema se još mnogo toga.

«Brensonska istorija je vezana za podsticanje razvoja i mislim da će dugoročno taj rast da se nastavi. Već se planira nekoliko stambenih projekata u narednih tri do pet godina, mnogo novog prodajnog prostora i – pozorište ili dva», kaže Renking.

Sve su to sastavni delovi turističke industrije koja lokalnoj ekonomiji svake godine donese milijardu i po dolara.

XS
SM
MD
LG