Linkovi

Industrijska proizvodnja raste najbržim tempom u proteklih šest godina


Najnoviji podaci koje je objavilo Nacionalno udruženje industrijskih proizvođača, pokazuju da su američki proizvođači protekle godine postigli izuzetne rezultate. Međutim, ti podaci su sasvim drugačiji kada je reč o radnicima.

Industrijski proizvod u Sjedinjenim Državama se u proteklih 12 meseci povećao za 5,8 odsto. To je najveći skok od 1998. Otvoreno je milion i sedamsto hiljada novih radnih mesta, tako da jestopa nezaposlenosti pala ispod 5 odsto. Rast produktivnosti kombinovan sa tržištem rada, povećao je radničke nadnice za 1,7 odsto. Međutim, predsednik udruženja, Džon Engler, kaže da godišnji izveštaj njegove organizacije pokazuje da se kupovna moć radnika u stvari smanjuje.

«Kada se usaglase sa inflacijom, nadnice se ne povećavaju. U stvari, u istom tom periodu su se prosečno smanjile za pola procenta. Šta je glavni razlog zbog kojeg nadnice ne prate inflaciju? Cena energije, koja je prošle godine skočila za 23 odsto», kaže Engler.

Glavni ekonomista ovog udruženja, Dejvid Hjuter, izračunava takozvane «realne nadnice», dodajući im faktor uticaja naglo povećanih cena benzina zajedno sa povlasticama i dodacima poslodavca. On tvrdi da su se te «realne nadnice» smanjile za gotovo 2 odsto od 2001.


«To pokazuje koliko su američka ekonomija i radnici ranjivi na promenljivo globalno energetsko trižište, što postaje sve veće opterećenje za zaposlene Amerikance», kaže Hjuter.

Predsednik Buš, u govoru na jednom skupu u Merilendu, saglasio se da cene energije otkidaju svoj deo radničkih platnih listića. Predsednik je rekao da njegova administracija vredno radi na razvoju novih tehnologija, da bi se smanjila zavisnost zemlje od strane nafte.

«Da bismo smanjili zavisnost od strane nafte, oslonimo se više na američke farmere u proizvodnji energije za naše automobile – to je ono što radimo», rekao je predsednik Buš.

Ipak, predsednik Udruženja industrijskih proizvođača, Džon Engler, želi da predsednik ode i korak dalje i proglasi energetsku reformu nacionalnim prioritetom.

«Povećanje cena energije osakaćuje radničke platne listiće. Kongres i administracija treba da shvate da nešto moramo da uradimo, jer će cena energije nastaviti da remeti američki ekonomski rast, nanosi štetu industrijskoj bazi i smanjuje nadnice zaposlenih», kaže Engler.

U izveštaju se navodi da će uvozna nafta zadovoljavati 32 odsto domaće energetske potrošnje, čak i ako Sjedinjene Države u narednih 20 godina povećaju energetsku efikasnost.

XS
SM
MD
LG