Linkovi

Svaku novost u istraživanjima raka trebalo bi posmatrati sa oprezom


Ta smrtonosna bolest bila je skoro nepobedivi neprijatelj, ali sada ima nekih naznaka progresa u korišćenju genetskog inženjeringa.

Mark, star 53 godine, imao je poodmakli rak kože. Rečeno mu je da ima manje od godinu dana života.

«On je putovo kroz celo moje telo. Imao sam tumor ispod leve ruke. Metastazirao je u tumor na jetri».

Danas, Mark nema rak, najverovatnije zahvaljujući genskojterapiji.

«Oni su uništili moj rak. Tretirali su ga i uspešno ga porazili».

Istraživači sa Nacionalnog instituta za rak u Vašingtonu, objavili su uspeh u tretiranju dva pacijenta sa rakom, genskom terapijom. Stiven Rozenberg je šef hirurgije na Nacionalnom institutu za rak.

«Ustanovili smo, po prvi put, mogućnost genetičkog modifikovanja ćelija u imunom sistemu. Njihovo pretvaranje iz normalnih ćelija u ćelije koje mogu da napadnu i unište kancer,» kaže dr. Rozenberg i dodaje da je proces komplikovan i da je još u ranoj fazi.

«Ono što smo uradili je to da smo razvili tretman za rak koji uključuje uzimanje pacijentovih imunih ćelija. To su kružne ćelije belih krvnih zrnaca - limfocita. Mi smo ih genetski modifikovali tako što smo im uneli novi genetski materijal koji im daje mogućnost da prepoznaju i unište ćelije raka, kaže Dr. Rozenberg.

Studija je objavljena na Internet izdanju magazina Sajens. Petnaest ostalih pacijenata u manjim studijama nisu pokazali poboljšanje. U svakom slučaju, oni nisu osetili povratne sporedne efekte od ovog eksperimantalnog tretmana. Studija je nazvana prekretnicom, od strane nekih istraživača koji kažu da je to prvi ubedljivi dokaz da genska terapija može da bude efikasna protiv terminalnog raka.

«Mi smo objasnili da možemo da pretvorimo ćelije u ćelije koje prepoznaju ostale tipove kancera, kao što su rak dojke, debelog creva, prostate i pankreasa, ali još uvek nismo tretirali pacijente sa tim tipovima raka,» napominje dr. Rozenberg.

Istraživačima je potrebno odobrenje za ove eksperimentalne tretmane, a doktor Rozenberg se nada da će oni početi kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG