Linkovi

Migracija pri vrhu političke, ekonomske i socijalne agende mnogih zemalja


Medjunarodna organizacija za migracije pozvala je na akciju kako bi se dramatično poboljšali pozitivni efekti migracije na razvoj. Poziv je upućen zemljama koje će učestvovati na dijalogu UN o migraciji i razvoju koji se u četvrtak i petak održava u Njujorku.

Migranti se često prikazuju na neatvian način, kao kriminalci ili teret društva. Sve veći broj zemalja zatvara svoje granice migrantima od kojih mnogih postaju žrtve ljudskog trafikinga, eksploatacije i zlostavljanja. Medjunarodna organizacija za migracije navodi da su migracije često bile pozitivan fenomen i snažna sila koja je doprinela razvoju i ekonomiji mnogih zemalja. Direktor MOM, Branson Mekkinli primećuje da se bogate zemlje suočavaju sa problemom ostarele populacije i opadajućim stopama prirodnog priraštaja. To znači da će u većoj meri zavisiti od imigranata da bi nadoknadile nedostatak radne snage.

“Ukoliko efikasno spojite potražnju I ponudu I ukoliko imate dobre procedure za regulisanje priliva radnika mislim da je to situacija koja obezbedjuje uspeh. To se čini u razlčitim delovima sveta, ali još uvek nije prisutno svugde. U mnogim zemljama ekonomske realnosti ne nalaze mesta u zakonima ili praksi tako da dolazi do ilegalnog priliva imigranata što stvara povoljne uslove za trafiking.”

Medjunarodna organizacija za migracije smatra da bi kontrolisana ekonomska migracija mogla da pomogne razvoju siromašnih zemalja. Statistički podaci podržavaju to gledište. Prošle godine 900 miliona migranata u svetu poslalo je u svoje zemlje porekla, koje su uglavnom zemlje u razvoju, 160 milihjardi dolara. To je veća suma od ukupnog iznosa medjunarodne pomoći za razvoj. Stručnjaci MOM smatraju da bi trebalo primeniti mere koje bi podsticale migrante da ulože svoj teško zaradjeni novac u poslovne poduhvate koji bi doprineli zemljama i zajednicama iz kojih potiču. Mekkinli kaže da će inicijativa MOM u tom smislu biti podneta na sastanku u Njujorku ove nedelje. Jedna od elemenata inicijative je i stvaranje banke podataka koja bi pomogla da se potrebe pojedinih zemalja u radnoj snazi dovedu u vezu sa viškom radne snage u drugim.


XS
SM
MD
LG