Linkovi

Administracija predsednika Buša ceni način na koji je Sirija reagovala


Sjedinjene Države hvale reagovanje sirijskih vlasti na teroristički napad na ambasadu Sjedinjenih Država u Damasku. Međutim, administracija predsednika Buša ponovo upućuje Damasku kritike zbog pružanja utočišta organizacijama za koje američki zvaničnici veruju da su umešane u terorizam.

Napad četvorice muškaraca imprvizovanim bombama i vatrenim oružjem, sprečili su sirijski stražari u ambasadi i pripadnici bezbednosnih snaga i to reagovanje je izazvalo neuobičajenu američku zahvalnost Damasku i diplomatske kontakte na visokom nivou. Ipak, postojeća zategnutost je bila očigledna ubrzo posle incidenta, kada je sirijska ambasada u Vašingtonu ustvrdila da politika Sjedinjenih Država potpiruje ekstremizam na Bliskom istoku, a Državni sekretarijat uzvratio novim kritikovanjem Sirije zbog navodnog podržavanja terorizma. Državni sekretar Kondoliza Rajs, tokom posete Kanadi, izjavila je da administracija predsednika Buša veoma ceni način na koji je Sirija reagovala na napad i izjavila saučešće zbog smrti pripadnika sirijskih bezbednosnih snaga koji je poginuo u napadu. U Beloj kući, portparol Toni Snou je izjavio da su Sjedinjene Države zahvalne Siriji za sprečavanje napada, koji – kako je rekao – naglašava koliko je važno da Sirija postane saveznik u borbi protiv terorizma. Sirijska ambasada u Vašingtonu je uzvratila jetkim saopštenjem za novinare, u kojem se kaže da je za žaljenje što politika Sjedinjenih Država raspiruje na Bliskom istoku ekstremizam, terorizam i antiameričko raspoloženje. Na konferenciji za novinare, zamenik portparola Državnog sekretarijata Tomas Kejsi je ponovio da Sirija dopušta ekstremnim Palestincima i drugima da nađu utočište na njenom tlu. Ne optužujući Siriju da stoji iza napada na ambasadu, Kejsi je rekao da bi napad trebalo da navede Damask da preispita svoj stav.

«Moj odgovor na to saopštenje za novinare bi bio poziv Sirijskoj vladi da još jednom, kao što smo mi to često činili, preispita svoju politiku i reši da li je dalje podržavanje terorizma u stvari odgovarajući način da se ide dalje. Još jednom, što pokazuje i ovaj današnji incident, terorističke akcije ne poznaju granice. Terorizam može da pogodi svakoga.»

Državni sekretrijat već dugo svrstava Siriju među državne pokrovitelje terorizma i diplomatski kontakti su minimalni, a američki ambasador je povučen iz Damaska pre više od godinu i po dana. Međutim, Kejsi je izjavio da se američki otpravnik poslova Majkl Korbin juče (Tuesday) susreo na poprištu napada sa sirijskim ministrom unutrašnjih poslova Bašemom Abdel-Madžidom, koji je obećao da će preduzeti sve mere za obezbeđenje ambasade, uključujući i uspostavljanje nove bezbednosne zone u tom delu grada. On je dodao da su američke diplomate dobile slična uveravanja u telefonskom razgovoru sa zamenikom sirijskog ministra inostranih poslova Ahmedom Arnusom.

XS
SM
MD
LG