Linkovi

Zvaničnici Pentagona naglašavaju važnost uloge Srbije u borbi protiv terorizma


Nedavnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića SAD, obeležila je svakako najava intenzivne vojne saradnje Srbije i SAD. Tadić je sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs potpisao Sporazum o statusu snaga (SOFA), a razgovarao je i sa čelnicima Nacionalne garde u Ohaju - strateškog partnera vojske Srbije. Eksluzivno za Glas Amerike o predstojećoj saradnji sektora odbrane Srbije i SAD govore direktor za Balkan i specijalne programe u američkom Sekretarijatu za odbranu, Alan Van Egmond, i direktora za vojne odnose sa Srbijom i Crnom Gorom u Kancelariji podsekretara za odbranu, Nejtan Bejn.

“Potpisivanje Sporazuma (SOFA)“, kaže Bejn, “znači da Srbija i SAD mogu da krenu pravcem tešnje vojne saradnje, posebno u pogledu programa državnog partnerstva. U konkretnom slučaju radi se o partnerstvu savezne države Ohajo i oružanih snaga Srbije“.

“Ti odnosi bi trebalo da budu veoma plodni, čim program počne da se primjuje“, kaže Nejtan Bejn.

Direktor za Balkan i specijalne programe u Pentagonu, Alan Van Egmond, ističe da je odnos Nacionalne garde države Ohajo sa Vojskom Srbije ”pozitivan i veoma obećavajući“.

”Poseta predsednika Srbije Tadića saveznoj državi Ohaju bila je emotivna uz podsećanje da su naše dve zemlje bile saveznice tokom prvog i drugog svetskog rata. Važna činjenica je i da Srbija igra sve veću ulogu u borbi protiv terorizma. Predsednik Tadić je pomenuo da Srbija razmatra mogućnost upućivanja svojih vojnika ne samo u jugoistočnu Aziju, već i na Bliski istok. Srpske oružane snage, mada u procesu reformi, imaju preko potrebno iskustvo i sposobnosti, posebno kada je reč o vojno-medicinskom osoblju i ekspertima za deminiranje“, ističe Van Egmond.

Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da su zajednički ciljevi Vašingtona i Beograda da se sačuva regionalna stabilnost i da na Kosovu ne izbije nasilje.

“Predsednik Srbije je u pravu“, kaže Nejtan Bejn.

”To jeste naš cilj. Mi ćemo nastojati da se situacija na Kosovu reši na miran način. To će se postići aktivnim učestvovanjem Srba na pregovorima koje predvodi Ahtisari da bi se ostvarili zajednički ciljevi. Mi ćemo doprineti tom cilju saradjujući sa vladom Srbije i vojskom Srbije. A potrebna je i saradjnja Srbije sa američkim snagama i NATO-om da bi se obezbedilo da se sprovedu u delo odgovarajuće komunikacije i koordinacije da bi se sačuvali mir, stabilnost i normalna situacija na Kosovu“ ističe Bejn.

Na pitanje da li postoje planovi za konkrentu razmenu vojnog osoblja i pomoć oružanim snagama Srbije, Alan Van Egmond kaže:

”Možemo dosta toga da naučimo jedni od drugih; narednih nekoliko nedelja očekujemo česte uzajamne posete da bi se uspostavio obrazac buduće saradnje, kada Srbija ispuni uslove i postane članica Partnerstva za mir“.

Saradnja Beograda sa Haškim tribunalom, podsećaju naši sagovornici, jedina je preostala prepreka na putu potpunog unapredjenja vojnih odnosa dve zemlje.

“Čim Beograd ispuni uslove NATO za učlanjenje Srbije u Parternstvo za mir -- odnosno ostvari potpunu saradnju sa Hagom -- mislim da tada neće ništa stajati na putu uspostavljanja odličnih odnosa i intenzivne saradnje“, kaže direktor za Balkan i specijalne programe u američkom Sekretarijatu za odbranu, Alan Van Egmond.

XS
SM
MD
LG