Linkovi

Crna Gora spremna za eventualnu pojavu ptičijeg gripa


Crnogorska Veterinarska uprava najavila je da ima spreman plan za eventualnu pojavu ptičijeg gripa, ali da za sada neće preduzimati neke posebne mere zaštite.

Ako bi, prema informacijama iz Veterinarske uprave, koje prenose mediji, došlo do povećanja rizika od zaraze u zemljama okruženja, bile bi preduzete sve preventivne mere. U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana uvoza pilećeg mesa, preradjevina i jaja iz zemalja u kojima je registrovan ptičiji grip.

Prošle zime i proleća bio je zabranjen lov na divlje ptice, a živina se morala držati u zatvorenom prostoru, ali je ta mera ukinuta. S obzirom na iskustvo iz prethodnog perioda, iste mere mogle bi biti brzo aktivirane, ukoliko situacija to bude zahtevala. U Crnoj Gori se posebno strahuje od moguđnosti da ptičiji grip donesu ptice selice koje na putu sa severa Evrope u Afriku prelaze preko teritorije Crne Gore. Ptice selice se, na selidbenom putu, u dužem periodu zadržavaju na Skadarskom jezeru i području solane u Ulcinju, a mnoge i zimuju u tim krajevima.

XS
SM
MD
LG