Linkovi

Nemački mediji o izborima u Crnoj Gori


U komentarima nemačkih medija povodom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ističe se da premijer Milo Đukanović i vlast u Podgorici tek treba da rasprše sumnje da su korumpirani i da pokažu evropsku zrelost.

Uticajni konzervativni “Frankfurter algemajne cajtung” smatra da „tek treba da se pokaže da li je Djukanovićeva pobeda zaista bila, kako on smatra, pobeda proevropske politike Crne Gore“.

List podseća a su „neke mlade države poput Slovenije ili Estonije doduše pokazale da u hladnoj vodi državne nezavisnosti mogu da plivaju bolje nego što su očekivali pojedini stratezi širenja Evropske unije“.

„Ali, uspeh je skopčan sa reformama sa kojima, međutim, Djukanović nije dobio izbore. Sada mora da pokaže da je njegova zemlja sposobna da ostvari više od uspešnog šverca cigareta“, zaključuje „Frankfurter algemajne“.

„Zidojče cajtung“ pak smatra da se „Djukanovićeve vladavina doduše teško može smatrati oličenjem pravne države“, ali da „potvrda njegovog režima na izborima ipak obećava stabilnost, koja je Balkanu hitno potrebna“.

Ovaj dnevnik ukazuje da bi Pokret za promene Nebojše Medojevića, „koliko god kao reformska grupa bio neformalno organizovan, mogao da postane seme demokratske alternative u Crnoj Gori“.

„Mora tek da se vidi i da li su Djukanović i njegova svita voljni i sposobni da se pridržavaju pravila pravne države. Jer, još uvek su pod sumnjom da su korumpirani”, navodi “Zidojče cajtung”.

Vodeći funkcioneri nemačke vlade zaduženi za odnose sa Zapadnim Balkanom su još odmah nakon referenduma o samostalnosti Crne Gore istakli da prioritet vlasti u Podgorici treba budu jačanje državne uprave, nastavak reformi i suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije. Ukazali su takođe da sve političke snage u Crnoj Gori moraju da izbegnu da etničku pripadnost pretvaraju u politički factor.


XS
SM
MD
LG