Linkovi

Baroso: Evropa i Amerika treba da zajednički brane vlastite vrijednosti


U ime evropske vlade, povodom pet godina od terorističkih napada na Ameriku, oglasio se predsjednik Komisije, Manuel Baroso, podsjećajući na evropsku spremnost da se, zajedno sa Amerikom, bori protiv terorizma, insistirajući, istovremeno na poštivanju medjunarodnih zakona i zaštiti ljudskih prava.

Predsjednik Evropske komisije, Manuel Baroso je, povodo pete godišnjice terorističkih napada na Ameriku podsjetio na svojevremenu hitnu reakciju sa ove strane okeana- Evropa je odmah stala uz SAD, saosjećajući sa žrtvama ali i bez odlaganja povećavajući bezbjednosnu saradnju sa Amerikom. U sličnom smjeru će se voditi evropska politika i ubuuće a snage posebno treba da se usmjere prema borbi protiv radikallizma i sve šireg regrutovanja novih terorista na evropskom tlu.

On najavljuje nove mjere protiv zloupotebe eksploziva, nove bezbjednosne korake u zaštiti ključnih infrastrukturnih objekata, kao i na polju transporta.

Prvi čovjek Evropske komisije naglašava, uz to, odlučnost Brisela da se, sem hvatanja ukoštac sa posljedicama terorizma, svim snagama angažuje i na njegovim uzrocima. U evropskom fokusu treba, prema Barosu, da budu ne samo metode koje koriste oni koji vode terorističke akcije, već i sama ideja vodillja njihovih pokretača. On upozorava da oni koji grade teriorističku strategiju na ključno mjesto stavmljaju ignorantnost i nepovjeenje. U tom smislu, Barroso je uvjeren da Evropa i Amerika treaba da zajednički brane vlastite vrijednosti, štiteći u isto vrijeme ljudska prava koja su, naglašava on, garancija buduće bezbjednosti.

Sličnog je tona i poruka finskog predsjedništva Unije- ističe se da da ne moze da postoji razlog koji bi opravdao terorizam, da borba protiv njega treba da bude istrajna ali i da sve preduzete mjere treba da budu u skladu sa medjunarodnim pravom i zastitom osnovnih ljudskih prava.

Evropski komesar za unutrašnje poslove i potpredsednik Komisije, Franko Fratini je u pismuupućenom americkoj vladi naglasio važnost zajedničke borbe protiv terorizma- bolje smo pripremljeni nego prije pet godina, ukazuje on, a kljucna lekcija do sada naučena je da je ključ uspješne borbe puna saradnja svih u borbi protiv terorizma i globalne terorističke mreže. Frattini ukazuje da borba protiv terorizma ostaje evropski prioritet i podsjeća da je Brisel prošle godine usvojio strategiju te borbe koja fokusira napore na ključne akcije- prevenciju, zaštitu, istragu i adekvatan odgovor na terorizam.

XS
SM
MD
LG