Linkovi

Predsednik Džordž Buš obeležio petu godišnjicu terorističkih napada na SAD


Predsednik Buš obeležio petu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. obilaskom mesta na kojima su Amerikanci izgubili živote.

Prizori koje će Amerikanci danas moći da vide i sami će ispričati priču – lica članova porodica umrlih, ogoljeni prostor u Njujorku, na mestu na kojem su se nalazile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, zastave koje se viju uznak sećanja na žrtve u Pentagonu i na polju u zapadnoj Pensilvaniji gde se srušio poslednji oteti avion.

Predsednik Buš se danas ne obraća Amerikancima na komemoracijama, ali će većeras podeliti svoje misli sa nacijom u govoru na nacionalnoj televiziji. U snimljenom intervjuu za mrežu NBC, koji je emitovan jutros, predsednik Buš je nagovestio ono o čemu će govoriti večeras. On se osvrnuo na razaranje u Njujorku neposredno posle rušenja kula Svetskog trgovinskog centra, kada je stojeći medju spasiocima u Njujorku poručio preko megafona:

“Čujem vas. I ostatak sveta vas čuje. A oni koji su oborili ove kule ubrzo će nas takodje čuti.”

Predsednik je u intervjuu za mrežu NBC rekao da su te reči bile odraz emocija u tom trenutku.

“To nije bio planirani govor. Sve je bilo obavijjno dimom i izmaglicom. Emocije su bile neverovatne. U očima ljudi mogle su se videti suze. Oni su grlili jedni druge, bili su iscrpljeni, ali su bili i gnevni.”

Predsednik Buš je rekao da se tada nije moglo predvideti da će se pet godina kasnije 150 hiljada američkih vojnika boriti u Avganistanu i Iraku, ali da da je rešenost da se povede borba protiv terora bila sasvim očigledna.

“Znao sam da ćemo morati da delujemo odlučno, znao sam da smo suočeni sa hladnokrvnim ubicama kakve dugo nismo videli.”

Predsednik Buš je rekao da je pet godina kasnije Amerika bezbednija, ali ne i sasvim bezbedna. On je dodao da je jedini način da se zemlja zaštiti od terorista da se, prema njegovim rečima, ideologija mržnje porazi ideologijom nade.


XS
SM
MD
LG