Linkovi

Zakon Kalifornije o rešenjima za globalno zagrevanje


Kalifornija je prva savezna država koja je nedavno donela zakonski akt u tom cilju.Zakon Kalifornije o rešenjima za globalno zagrevanje zahteva smanjenje emisija ugljn-diokisida za 25 odsto do 2020. godine.

Kalifornija već ima striktna ograničenja na emisije štetnih gasova iz automobila protiv koje su uložene žalbe pred federalnim sudovima. Medjutim, po novom zakonu, poslovnim kompanijama će biti dozvoljeno da kupuju, prodaju ili razmenjuju takozvane poene za emisije. Evo šta o tome kaže republikanski guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger:

«Mi smo sasvim ozbiljni u pogledu ovih ograničenja, ali uvodimo i odgovarajući mehanizam za razmenu koji neće biti moguće ukloniti u budućnosti, kaže Švarceneger.

Aktivisti za zaštitu okoline smatraju da je kalifornijski zakon neka vrsta prekretnice, dok su poslovni lideri podeljeni. Zakonom se poslovne kompanije podstiču da postignu odredjene ciljeve u zaštiti prirodne sredine. Neki smatraju da će to zakonodavstvo usporiti ekonomski rast i da će naterati poslovne firme da napuste Kaliforniju. Drugi kažu da će ova mera doprineti otvaranju novih radnih mesta u Kaliforniji, posebno u sektoru alternativne energije.

«Mi smo objavili da je debata završena, da su naučni zaključci usvojeni i sada je vreme za akciju.»

Guverner Švarceneger je odredio ekološke ciljeve kao važne elemente svoje političke platforme. On je nedavno u Kini potpisao sporazum o istraživanju i razvoju solarnih ćelija, a takodje je sa britanskim premijerom Tonijem Blerom pokrenuo inicijativu za saradnju u oblasti razvoja tehnologija za korišćenje ne-fosilnih energetskih izvora. Novi zakon Kalifornije stavlja Švarcenegera i njegovu upravu na suprotnu stranu u odnosu na administraciju predsednika Buša, koja je odbacila slične predloge za federalni zakonski akt o kontroli emiisije ugljen-dioksida.

«Stalno ponavljam da je globalno zagrevanje ozbiljan problem, Ali, postoji debata o tome da li je to problem koji je prouzrokovao čovek ili je on izazvan prirodnim činiocima.»

Predsednik je u više navrata pozvao Amerikance da povećaju upotrebu i da rade na razvoju alternativnih izvora energije, ali Kongres za sada nije doneo federalni zakon o kontroli emisija štetnih gasova sličan onom koji je usvojen u Kaliforniji.


XS
SM
MD
LG