Linkovi

Snage Talibana predstavljaju ozbiljan izazov za bezbednost Avganistana


Na petu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Avganistan ponovo privlači pažnju javnosti. Kasnije 2001, američke snage su zbacile talibanski režim koji je pružao utčište terorističkoj mreži al Kaide u Avganistanu. Avganistan je u medjuvremenu ostvario napredak u uspostavljanju nove vlade.

Predsednik Hamid Karzai i parlament sa 351 poslanikom izabrani su na demokratskim izborima, a zemlja je dobila i novi ustav. U jučerašnjem nastupu u programu mreže NBC, potpredsednik Dik Čejni izjavio je da da je svrgavanje talibanskog režima nanelo i snažan udarac al Kaidi.

«Avganistanom je upravljao Taliban, koji je bio jedan od najgorih režima modernog doba - užasno diktatorski i diskriminatorski prema ženama. U Avganistanu su se nalazili kampovi za obuku hiljada terorista al Kaide. Svi ti kampovi su danas zatvoreni.»

Medjutim, proteklih meseci borci Talibana su se ponovo pojavili u Avganistanu i to u većem broju. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je u programu mreže Foks da nije iznenadjena njihovim otporom.

«Naravno da će se oni suprotstaviti. Vratili su se nešto organizovaniji i sposobniji nego što bi se očekivalo. Ali, oni trpe poraze od NATO snaga u Avganistanu,» rekla je sekretar Rajs.

Krajem jula koalicione trupe koje su predvodile SAD i zvanično su predale kontrolu nad medjunarodnim vojnim aktivnostima u Avganistanu NATO-u. Komandant snaga NATO-a u Avganistanu, američki general Džejms Džons, rekao je tokom prošlonedeljne posete Kabulu da nije očekivao, kako se izrazio, takav nivo intenziteta napada Talibana posle preuzimanja kontrole. Avganistanski ambasador u UN Said Džavad rekao je u programu mreže CNN da je otpor Talibana značajan, ali da neće poremetiti proces oporavka njegove zemlje.

«Povratak Talibana je ozbiljan. To je ozbiljna bezbednosna pretnja za nas u ovom trenutku, ali će politički proces i proces obnove nastaviti da napreduju.»

U medjuvremenu, u SAD se nastavlja debata o tome gde se nalazi Osama bin Laden. Veruje se da se on krije u nepristupačnom planinskom terenu na avganistansko-pakistanskoj granici. I potpredsednik Dik Čejni i državni sekretar Kondoliza Rajs usprotivili su se, medjutim, izveštaju u nedeljnom izdanju «Vašington Posta» u kojem se navodi da u potrazi sa Osamom bin Ladenomn nema novih momenata, navodeći da SAD i dalje ulažu napore da pronadju i uhvate bin Ladena.

XS
SM
MD
LG