Linkovi

Pentagon: Komemoraciju za 184 žrtve terorističkog napada


Nadomak Vašingtona, Potpredsednik Dik Čejni i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld predvodili su komemoraciju za 184 žrtve napada na zgradu Pentagona pre pet godina.

Na komemoraciji u blizini mesta gde je oteti avion kompanije «American Airlines» na letu broj 77 uleteo u zgradu Pentagona, potpredsednik Dik Čejni i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld zajedno su izašli za govornicu. Potpredsednik Čejni je poručio prisutnima, medju kojima su bili članovi porodica žrtava, da je Amerika naučila teške lekcije nakon terorističkih napada 11. septembra.

«Naučili smo da nas okeani ne štite i da možemo da se ovde suočimo sa pretnjama koje su potekle hiljadama milja daleko. Naučili smo da postoj vrsta neprijatelja čije ambicije nemaju granica i čiju okrutnost pothranjuje bol drugih. Ali, proteklih godina mi smo otkrili i našu misiju - da branimo Ameriku protiv prisutne opasnosti i da ponudimo demokratiju i nadu kao alternativu ekstremizmu i teroru.»

Potpredsednik Čejni je naveo da je istorija Amerike ispunjena borbom protiv tiranije i da ona nikad neće popustiti pred terorizmom.

«Ova zemlja je poražavala tirane, oslobadjala logore smrti i podizala svetiljku slobode u svim porobljenim zemljama. Nemamo nameru da ignorišemo najnoviju bandu fanatika, koja pokušava ubistvima da sebi prokrči put ka vlasti, ili da popuštamo pred njom.»

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld koji je, kako izgleda, imao problema da obuzda svoje emocije, rekao je da teroristi ne uspevaju u svojoj nameri da zaplaše Amerikance. On je pozvao Amerikance da odaju poštu onima koji su izgubili svoje živote tako što će podržati pripadnike oružanih snaga koji se bore u ratu protiv terorizma.

«Najveća pošta koju im možemo odati je da se obavežemo da ćemo učiniti sve što je moguće u borbi protiv ekstremista, gde god da se nalaze - da učinimo svaki napor da ostanemo ujedinjeni u našoj zemlji i da zaista izuzetnim muškarcima i ženama u uniformama pružimo sve što im je potrebno da bi uspeli.»

Zvaničnici Pentagona saopštili su da je od terorističkih napada 11. septembra 2001. više od milion 300 hiljada Amerikanaca služilo u američkim oružanim snagama u Avganistanu, Iraku i regionu Persijskog zaliva. Inače u Pentagonu je počela gradnja spomenika žrtvama napada od pre pet godina.

XS
SM
MD
LG