Linkovi

Džakobi: Jedan od potencijala Srbije je njena velika dijaspora


“Naš krajnji cilj je da se pomogne srpskom poljoprivrednom sektoru da se uključi u zajednički program Evropske unije” rekao je Direktor za ekonomsku politiku, nevladine organizacije “Medjunarodna pomoć i razvoj”, Robert Jacobi (Robert Džakobi) u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Džakobi: Mi smo aktivni u Srbiji od 1999. i angažovani u programima američke Agencije za medjunarodni razvoj od 2001. godine. Cilj nam je ekonomska revitalizacija zajednica u skladu sa programima poznatim pod imenom ”Revitalizacija zajednica prijateljskim akcijama.” Usredsredjeni smo uglavnom na tri ključne oblasti: turizam, posebno seoski turizam; zatim zemljoradnički sektor, od proizvodnje do procesovanja i plasmana proizvoda; i na mala i srednja preduzeća i obuku njihovog osoblja radi što uspešnije proizvodnje i poslovanja.

Glas Amerike: Kakvi su budući planovi vaše organizacije u Srbiji?

Džakobi: U Srbiji operišemo na osnovu četvorogodišnje strategije, tako da će sadašnji programi trajati do 2010. Nastojamo da obezbedimo fondove za pomenuta tri sektora, sa fokusom na zemljoradnički i njegovu modernizaciju, kao i kvalitet poljoprivrednih proizvoda radi njihovog plasmana ne samo na lokalna i regionalna već i na tržište Evropske unije. Krajnji cilj je da se pomogne srpskom poljoprivrednom sektoru da se uključi u zajednički program Evropske unije.

Glas Amerike: Koji projekat je, po vašem mišljenju, od posebne važnosti?

Džakobi: Mogao bih da izdvojim, recimo, program koji obuhvata šest opština u zapadnoj Srbiji. Formirali smo savete za ekonomski razvoj i analizirali jake i slabe strane lokalne proizvodnje i poslovanja, što je proučeno i na nivou opština. Kao rezultat tih aktivnosti, zaključili smo da seoski turizam ima veliki potencijal. Mnogi Evropljanji žele da se vrate prirodi, a Srbija nudi neke još uvek netaknute prirodne lepote. Takvi turisti, recimo, žele da provedu odmor u planinama, na selu, žele da pomuzu kravu, da se voze kočijama, da sede pored logorske vatre... To su ljudi koji uživaju u prirodi, a ne u luksuznim hotelima velikih metropola.

Glas Amerike: Vaša ogranizacija saradjuje sa Kongresom srpskog ujedinjenja. Recite nam nešto o tome.

Džakobi: Jedan od potencijala za Srbiju je njena velika dijaspora u Evropi i Americi. Poslednjih godina dijaspora pokazuje sve veću zainteresovanost da investira u Srbiju i pomogne zemlji svog porekla. Naša organizacija i Kongres srpskog ujedinjenja osnovali su prošle godine na konvenciji te organizacije u Las Vegasu takozvani ”Mentorski program” u okviru kojeg tehnički eksperti iz dijaspore provedu godinu, dve ili više u Srbiji da bi pomogli narodu iz kog potiču. Takva vrsta saradnje već pokazuje rezultate i bi mogla da bude veoma uspešna.

XS
SM
MD
LG