Linkovi

U SAD počinje sezona kampanja pred kongresne izbore


Ključna pitanja su rat protiv terorizma i sukob u Iraku, u kojima je već došlo do razmene optužbi između predsednika Buša i opozicionih demokrata.

Demokrate se nadaju da će na novembarskim izborima uspeti da se izbore sa republikancima za kontrolu nad američkim Kongresom. Stranački lideri su se ovih dana sastali u odaji nedaleko od Senata, u kojoj je bio i senator iz Ilinoja, Dik Darbin.

«Kada pitate američki narod da li je vreme za promenu, dvoe od troje će vam odgovoriti da za to nema dileme», kaže Darbin, a to potvrđuje i kongresmen iz Merilenda, Steni Hojer.

«Uvereni smo da nam treba novo usmerenje i verujemo da je američki narod za to spreman», kaže Hojer, kome se pridružio i penzionisani general, Vesli Klark.

«Vreme je za promenu kursa, a da bismo to uradili, moramo da promenimo vođstvo», ističe Klark.

Ove demokrate tvrde da republikanska politika u Iraku previše košta. Više od 2600 američkih vojnika je poginulo i potrošeno je najmanje 300 milijardi dolara. Demokrate tvrde da su Amerikanci danas manje bezbedni nego što su bili kada je rat počeo, 2003, što ističe i lider senatske manjine, Hari Rid.

«Teroristički napadi u svetu su se povećali za 400 odsto. Režimi u Iranu, Severnoj Koreji i, naravno, Siriji, destabilizuju Bliski istok i svet», kaže Rid.

Bela kuća je uzvratila izdavanjem Izveštaja o nacionalnoj strategiji, u kojem se navodi da terorizam nije jednostavno rezultat neprijateljstva koje izaziva američka politika u Iraku. Ističe se da su se teroristički napadi 11. septembra, 2001, dogodili pre invazije na Irak. Predsednik Buš je to detaljnije objasnio u svom govoru u Oficirskom udruženju.

«Američka politika je decenijama pokušavala da postigne mir na Bliskom istoku, zalažući se za stabilnost na uštrb slobode. Pomanjkanje slobode u tom regionu je doprinelo stvaranju okolnosti u kojima rastu bes i mržnja, cveta radikalizam i teroristi nalaze spremne regrute», rekao je predsednik Buš, koji je nedavno počeo da predstavlja islamske teroriste kao totalitarne ideologe, slične fašistima i komunistima. Predsednik je ukazao da se protiv njih treba boriti u Iraku, da Amerikanci ne bi morali da se bore sa njima kod kuće, istovremeno ustvrdivši da je protiv terorizma već postignut znatan uspeh.

«Zajedno sa našim koalicionim partnerima, uklonili smo teroristička utočišta, poremetili im finansije, ubili i zarobili glavne operativce, razbili terorističke ćelije u Americi i drugim zemljama i sprečili nove napade pre nego što su izvedeni», rekao je Buš.

Međutim, demokratski senator iz Delavera, Tomas Karper, kaže da bi predsednik isti entuzijazam, interesovanje i vreme koje ulaže u oružani sukob, trebalo da uloži u diplomatiju.

«Treba da se obrati međunarodnoj zajednici. Treba da se okrene umerenim arapskim vladama da posreduju u dogovoru sektaških grupa u Iraku da prekinu građanski rat. I treba da radimo sa našim saveznicima na uspostavljanju realne i verodostojne mape mira na Bliskom istoku», kaže Karper.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je nezadovoljstvo zbog situacije u Iraku dovelo do pada popularnosti predsednika Buša ispod 40 odsto. Analitičari kažu da bi to moglo da se pretvori u pobedu kongresnih demokrata na izborima u novembru.

XS
SM
MD
LG