Linkovi

U Njujorku izgradnja spomenika i muzeja ”Sećanje na odsutnost”


Na lokaciji nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra u Nujorku, u toku je izgradnja spomenika i muzeja, dok se približava peta godišnjica terorističkih napada, izvršenih 11. septembra 2001.

Spomenik i muzej Svetskog trgovinskog centra gradi se na 3 od ukupno 6,5 hektara koliko je zauzimao Svetski trgovinski centar. Glavni objekt će biti spomenik nazvan ”Sećanje na odsutnost”. Na mestu gde su stojala dva ogromna oblakodera Svetskog trgovinskog centra, voda će u slapovima padati niz dva vodotoka sa reflektujućim bazenima, osam metara ispod zemljine površine. Na zidovima koji okružuju bazene biće uklesana imena žrtava. Direktorka spomenika i muzeja, Elis Grinvald, kaže da takvo idejno rešenje odslikava ljudski i materijalni gubitak.

“Očekujemo da će vizuelni diajlog biti neka vrsta kreativne tenzije izmedju veličine arhitektonskih kontura ovog prostora, shvatanja fizičkog odsustva oblakodera koji su tu stojali, i činjenice da ovo mesto obeležava uspomenu na pojedinačne ljudske živote.”

Oko mesta sa slapovima biće izgradjen trg sećanja, sa hrastovim drvećem, kao mesto za sećanje i razmišljanje.

U Memorijalnom muzeju biće izloženi eksponati sa lokacije terorističkih napada na Svetski trgovinski centar. Većina predmeta potiče iz arhivskih, kulturnih i istorijskih institucija širom države Njujork. Elis Grinvald kaže da su institucije saradjivale u prikupljanju i čuvanju predmeta sa te lokacije nakon terorističkih napada.

“Pomenute institucije su izjavile da moraju da dokumentuju taj materijal kako ne bi bio raznet i da moraju da prikupe dokaze o tom dogadjaju. Smatrale su da je njihova istorijska odgovornost da čuvaju te istorijske i kulturne eksponate i na tome su saradjivali. Te institucije su takodje zajednički obećale da će, kada se izgradi muzej, svoje materijale staviti na raspolaganje.”

Grinvald je rekla da će se muzej usredsrediti na dogadjaje od 11. septembra i udarac koji je taj napad zadao gradjanima Njujorka i sveta.

“11. septembar 2001, za Amerikance i narode širom sveta, predstavlja uništenje osećaja američke neranjivosti. Veličina tog dogadjaja je prevazilazila granice mašte. Javilo se pitanje kako to obeležiti u vidu muzeja sećanja, na mestu teškog zločina, u centru jednog vitalnog, urbanog centra trgovine i kulture? Imamo nekoliko putokaza. Specifičnost onoga što se dogodilo ovde mora da bude naš prvenstveni cilj; ne samo užasni dogadjaji tog dana, reagovanje šire zajednice, jedinstvenost spasilačkih ekipa, gradjana Njujorka, Amerikanaca iz svih država, svetske zajednice. I na kraju, moramo da predstavimo priču o ljudima na koje je uticao taj dogadjaj.”

Spomenik i muzej će takodje održavati sećanje na žrtve prethodnog napada na Svetski trgovinski centar, izvršen 26. februara 1993. Netečevinska Memorijalna fondacija Svetskog trgovinskog centra nadgleda prikupljanje sredstava za muzej i spomenik. Medjutim, izgradnja tog projekta odlagana je nekoliko puta zbog sporova oko idejnog rešenja, budžeta i sadržaja muzeja. Elis Grinvald kaže da se fondacija nada da će muzej čuvati sećanje na te napade, već da će navoditi ljude da posle posete razmišljaju o budućnosti i početi da razgovaraju o tome.

“Usredsredjivanjem na ljudsku priču, nadamo se da će ovaj muzej postati moralna platforma za dokazivanje neodbranjivosti terorizma i apsolutne neprihvatljivosti nasumičnog masovnog ubijanja gradjana kao reagovanja na nezadovljstva i žalbe.”

Izgradnja muzeja je počela 17-tog avgusta. Delimično otvranje predvidja se za 2009. Drugi delovi muzeja bi trebalo da budu otvoreni kasnije zbog tekućih gradjevinskih radova oko te lokacije. U medjuvremenu, Memorijalna fondacija Svetskog trgovinskog centra sponzoruje izložbe fotografija da bi pomogla posetiocima koji obilaze tu lokaciju.

XS
SM
MD
LG