Linkovi

Ujedinjene nacije počele akciju oslobađanja izraelskih vojnika


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_lebanon_UNIFIL_carriers_8sep06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Ujedinjene nacije počele akciju oslobađanja izraelskih vojnika

Zamenik generalnog sekretara UN, Mark Malok Braun je rekao u Abu Dabiju da su UN odredile osobu koja bi trebalo da doprinese oslobađanje vojnika. Braun je rekao da ne želi da saopštava detalje, ali da su UN počele da "rade na oslobađanju vojnika". Generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je prošle nedelje da će imenovati izaslanika koji bi trebalo da pomogne u oslobađanju dvojice vojnika, čija je tmica bila neposredan povod za rat u Libanu. Izraelski premijer Ehud Olmert je spreman da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ali da pre toga treba da dođe do oslobađanja izraleskog vojnika kojeg su pre dva meseca zarobile palestinske snage.

Australijski premijer Džon Hauard: Oboriti otete avione

Australijski premijer Džon Hauard izjavio da Vlada ima odgovornost da obori avione u kojima se nalaze otmičari.

"Nadam se da će to ostati potpuno hipotetično, ali na kraju neko mora i to da uradi", rekao je Hauard povodom petogodišnjice terorističkih napada na SAD.

Hauard je bio 2001. u Vašingtonu kada se dogodio napad na Pentagon, gde je dan ranije imao sastanak sa američkim predsednikom Džordžom Bušom.

"Nismo razgovarali o terorizmu. Nismo znali šta će se dogoditi i to je još strašnije", rekao je Hauard, prisećajući se sastanka sa Bušom.

Napredak u pregovorima Evropske unije i Irana

Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Laridžani i visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Havijer Solana izjavili su danas da je postignut napredak u pregovorima koji imaju za cilj da se izbegne uvodjenje sankcija Iranu zbog spornog nuklearnog programa te zemlje. Solana i Laridžani ocenili su da je sastanak bio koristan i da su razjašnjeni neki od nesporazuma i najavili da će se sastati ponovo naredne sedmice. Razgovori, koji imaju za cilj da izbegne uvodjenje sankcija Iranu koji odbija da obustavi sporni program obogaćivanja uranijuma, počeli su sinoć u Beču. EU i SAD zahtevaju od Irana da obustavi program obogaćivanja uranijuma, koji se koristi u mirnodopske svrhe, ali i za proizvodnju nuklearnog oružja. U suprotnom, Iranu prete sankcije Saveta bezbednosti UN.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio da se povlači 2008. godine

Putin je najavio da će se povući sa čela države 2008. godine i založio se da Rusija odustane od naziva "nuklearna supersila" jer ta država ne pretenduje na tu ulogu. On je kazao da je stabilnost Rusije važnija od jednog čoveka i da treba da počiva ne na jednoj ličnosti, već na Ustavu. Putin je istakao da bi želeo da Evropa bude snažnija kako bi se sa njom mogao voditi dijalog o spoljnopolitičkim pitanjima, kao i da Rusija želi da izgrađuje odnose sa svima, ali uzimajući u obzir sopstvene interese. Ruski predsednik je rekao da su glavni problemi Rusije siromaštvo, korupcija i demografski problem.

Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/serbian/images/Granma_Fidel_Castro_210.jpg" width=163 align=right vspace=2 border=0>Fidel Kastro domaćin večere lidera Pokreta nesvrstanih

Kubanski predsednik Fidel Kastro biće domaćin večere lidera zemalja Pokreta nesvrstanih naredne nedelje, saopšteno je u Havani. Od 11. do 16. septembra u Havani se održava samit Pokreta nesvrstanih. Kubanska Vlada je saopštila da će Kastro biti domaćin večere u petak uveče, ali nije navela da li će Kastro, koji je pre više od mesec dana operisan od stomačne hemoragije učestvovati u radnom delu samita. Srbiju će na samitu predstavljati pomoćnik ministra spoljnih poslova Dejan Šahović. Srbija, kao medjunarodno-pravna naslednica državne zajednice SCG, u Pokretu nesvrstanih ima status posmatrača. Tokom samita, Malezija će predsedavanje Pokretom nesvrstanih predati Kubi.


XS
SM
MD
LG