Linkovi

Mala prodavnica konfekcije postala spontani spomenik žrtvama 11.septmebra


Mala prodavnica konfekcije, koja je postala spontani spomenik žrtvama terorističkih napada izvršenih 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku, sada je postala glavni deo izložbe kojom se obeležava peta godišnjica tog događaja.

Debeli sloj pepela i drugih ostataka pokriva izloženu robu u nekadašnjoj prodavnici «Čelzi džins stor» na južnom kraju Menhetna. U danima neposredno posle rušenja Svetskog trgovinskog centra ta prodavnica, koja se nalazila samo jedan blok od mesta napada, postala je spontano mesto hodočašća za hiljade onih koji su izgubili svoje najbliže. Njujorško istorijsko društvo odlučilo je da prikaže prodavnicu onako kakva je bila – redovi odeće svetlih boja, okačeni na vešalicama, vise pokriveni debelom naslagom sivog pepela. Sama radnja je zatvorena u oktobru 2002, kao i veliki broj drugih firmi pogođenih ekonomskim posledicama napada. Nekadašnji vlasnik, Dejvid Koen objašnjava kako je rešio da deo prodavnice sačuva.

«Sećam se, jedna gospođa je ušla u radnju sa sinom i zamolila da uzme malo pepela. Ja sam joj, naravno, dozvolio a ona je onda pepelom napunila jednu šolju. Tada sam je zapitao zašto to radi, a ona je objasnila da je njihov otac i suprug bio u jednoj od zgrada i da ne mogu da ga nađu, pa zato uzimaju nešto u sećanje na njega.»

Ceo izlog prodavnice je bio uskladišten u klimatizovanom prostoru, a sada je ponovo sastavljen kao deo izložbe povodom pete godišnjice napada, pod nazivom «Elegija u prašini – spomenik Čelsi džins». Konzervator Alan Balicki objašnjava da se ovaj deo razlikuje od ostatka izložbe.

«Većina drugih eksponata su fotografije, kao i predmeti i ostaci stvari pronađenih na mestu Svetskog trgovinskog centra. Ovo je vremenska kapsula koja se dramatično razlikuje.»

Pošto je posle napada utvrđeno da su pepeo i prašina od «bliznakinja» opasni po zdravlje, Njujorško istorijsko društvo je ceo eksponat «Elegija u prašini» smestilo iza zaštitnog stakla, kako bi posetioci bili zaštićeni. Kurator Ejmi Vajnstajn ukazuje da taj eksponat ima istorijski ali i drugi, mnogo važniji, značaj.

«Mi neznamo od čega se ova prašina i pepeo sastoje, ali se prema njima odnosimo sa velikim poštovanjem, pošto oni simbolički predstavljaju 3000 ljudi koji su izgubili živote u Svetskom tgrovinskom centru,» kaže Vajnstajn.


XS
SM
MD
LG