Linkovi

Rupa u ozonskom sloju se smanjuje, ali neće skoro nestati


Uživanje u letnjem suncu postalo je opasnije otkada je počeo da se stanjuje ozonski sloj u atmosferi, koji apsorbuje štetna ultraljubičasta zračenja.

Početkom zime, vrtložni vetrovi nad zemljinim polovima izoluju polarnu stratosferu, dok istovremena pojava kristala leda na tim visinama potpomaže hloro-fluoro-ugljenicima da uništavaju ozon.

Ozon je rezultat delovanja sunčevog svetla na veštački proizvedene zagadjivače, kao što su ugljovodonici i oksidi azota. Na zemljinoj površini ozon je štetan za ljude obolele od astme i plućnih bolesti, zbog čega se njegova koncentracija neprestano meri. U Holandskom kraljevskom meteorološkom institutu, naučnici prate stanje ozonskog sloja, ugroženog od strane hloro-fluoro-ugljenika. Ustanovljeno je da je ozon toliko istanjen da se nad Južnim polom u njemu pojavila rupa, premda to stanje varira iz godine u godinu, i od jednog do drugog godišnjeg doba. Evropski satelit Envisat, izmedju ostalog meri debljinu ozonskog sloja, tako da naučnici mogu da uoče kada njegov istanjeni deo krene ka severu. Najnoviji podaci sa Envisata pokazuju da se rupa proširila na 10 miliona kvadratnih kilometara, što je skoro veličina Evrope, i da će verovatno nastaviti da se širi. Rupa je izuzetno velika za ovo doba godine, u poredjenju sa rezultatima iz protekle decenije.

Kada hloro-fluoro-ugljenici stignu do viših slojeva atmosfere, ultraljubičasti zraci ih razgradjuju oslobadjajući hlor. Kako se ti gasovi sve redje upotrebljavaju u rashladnim uredjajima i raznim vrstama sprejova, rupa u ozonskom sloju se izgleda stabilizovala. Medjutim, jedan jedini atom hlora može da razori sto hiljada molekula ozona, pa naučnici kažu da će rupa u ozonskom sloju postojati još godinama.

XS
SM
MD
LG