Linkovi

Dženeral motors predstavio ekološku fabriku automobila


Nova fabrika za sklapanje vozila, koju je sagradio američki automobilski gigant Dženeral motors, privlači pažnju svojim ekološkim kvalitetima. Neki posmatrači tumače to kao znak da je američka automobilska industrija najzad odlučila da smanji svoj uticaj na prirodu.

Prva stvar koju primećujete kada posetite novu fabriku, u Lansingu, u Mičigenu, jeste odsustvo karakterističnih mirisa. U vazduhu se ne osećaju ni boje, ni maziva, pa čak ni miris novih automobila. Dženeral motors kaže da je to postignuto pažljivim izborom materijala radi smanjenja zagadjivanja vazduha u unutrašnjosti fabrike. Glavni inženjer za ekologiju, u Dži-emu, Bridžet Bernal, takodje ističe da, od 445 omedjenih hektara, fabrički objekti zauzimaju manje od polovine. Ostatak pokriva prirodno rastinje, dok je 30 hektara pretvoreno u rezervat.

”U okviru tih 30 hektara imamo par većih i nekoliko manjih močvara. Imamo prilično veliku šumu, a dobar deo prostora razvijamo u preriju, tipičnu za ovo područje.“

Dži-em kaže da su na prostoru fabrike posadjene samo domaće biljke. Planirana je i izgradnja kanala i prelivnih brana za navodnjavanje drugih područja. Četvrtina materijala upotrebljenog za izgradnju fabrike dobijena je reciklažom, a postrojenje troši 45 odsto manje energije nego slične tradicionalne fabrike. Čak se i kišnica prikuplja i koristi za ispiranje WC šolja, čime se godišnje uštedi više od 15 miliona litara vode. Zahvaljujući tome, fabrika je dobila zlatnu povelju američkog Saveta za zelene gradjevine. Ali za Dženeral motors, ovde nije reč samo o ekologiji, već o parama. Smanjenje potrošnje struje uštedeće koncernu milione dolara godišnje. Šon mekAlinden je glavni ekonomista u Centru za istraživanja u autoindustriji:

”Dok sporo zamenjujemo stare fabrike tri najveća američka proizvodjača automobila, od kojih su neke veoma stare, sve nove će izgledati kao ova. Sve će biti okružene zelenilom, a neke će postati još zelenije.“

Medjutim, mnogi još nisu spremni da oproste Dži-emu sve njegove ekološke grehove. Dejvid Fridman, iz Saveza zabrinutoh naučnika, kaže da je lepo što se grade zelene fabrike, ali da su njihovi proizvodi i dalje izvori problema.

”Više od osam puta veći uticaj na prirodu, u vezi sa globalnim zagrevanjem, nastaje kada vozilo napusti fabriku. To je najkrupniji korak koji proizvodjači automobila moraju da učine - da poboljšaju ekonomičnost svih svojih automobila i kamiona.“

Dženeral motors kaže da radi na razvoju ekološki čistijih vozila. Analitičari smatraju da bi profiti proizvodjača mogli da zavise od proizvodnje takvih automobila i da bi to moglo da ih primora na mnoge druge promene, a ne samo na izgradnju ekološki čistih fabrika.

XS
SM
MD
LG