Linkovi

U Crnoj Gori izborna tišina uoči parlamentarnih i lokalnih izbora


Medijska ćutnja trajaće do 21 sat kada se birališta zatvaraju U Crnoj Gori sjutra će biti održani parlamentarni i lokalni izbori, prvi nakon obnove državne nezavisnosti.

Građani će birati poslanike za novi sastav republičkog parlamenta, odbornike u 14, gradonačelnike u 13 gradova i odbornike Skupština gradskih opština Golubovci i Tuzi. U izbornoj parlamentarnoj trci nadmetaće se 12 lista – šest koalcija, pet stranaka i jedna lista grupe građana. Novi saziv crnogorskog parlamenta imaće 81 poslanika, šest više nego u prethodnom mandatu. Nova Skupština biće ustavotvorna, jer treba da donesi novi Ustav nezavisne Crne Gore. Pravo glasa na izborima ima 484.430 birača, što je 288 manje glasača nego uoči referenduma. Izbore u Crnoj Gori pratiće posmatračka misija koju je 10. avgusta uspostavila Kancelarija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju za demokratske institucije i ljudska prava.

Policija u Malesiji tukla i maltretirala

Crnogorska policija tukla je jutros i zlostavljala trojicu braće Berišaj, a više građana Malesije, među kojima djecu i starce, maltretirala, naveli su u zajedničkom saopštenju Demokratski savez u Crnoj Gori i Albanska alternativa. Saopšteno je da se rano jutros kolona džipova sa maskiranim specijalcima uputila prema Malesiji i zaposjela "strateška mjesta, a zatim upala u domove nekoliko uglednih porodica ne prezajući od maltretiranja djecei staraca starijih od 80 godina".

«Tako su oko šest sati banuli u kuću Pjeter Zefa Siništaja u centru Tuzi, maltretirali usnulnog starca, djecu i ženu njegovog sina i priveli Antona Siništaja, inače profesora srpskog jezika», objašanjeno je u saopštenju.

U isto vrijeme su banuli su i u kuće Martin Frana Dedvukaja u Tuzima, Nik Maraša Dedvukaja u Sukuruću i Tom Niša Dedvukaja u Bardhaju.

«Ima indicija da su pretersali i druge porodice i to sve pod izgovorom da imaju sudski nalog koji nijesu pokazali ukućanima. Sa kuće Martina Dedvukaja skinuli su albanske zastave i po riječima očevidaca bacili ih na zemlju i skrnavili», tvrde u DS-u i AA.

Braću Berišaj, Petra, Zefa i Ljeka iz Gureca, prema njihovim izjavama, policajci su tukli i zlostavljali, a zatim su pretresali kuće američkog državljanina Sokolja Ivanaja, Ivana Ivanaja i pjevača Frana Lucaja. Navodi se da je policija privela više osoba, među kojima ima i američkih državljana.

«Ponašanja policajaca prevazišlo je svaku mjeru i liči na opsadu hunte. Bez obzira na povod mi to doživljavamo kao pritisak uoči izbora, jer je skoro sigurno da je vladajuća koalicija izgubila sve pozicije na ovom području», ocjenjuju u DS i AA.

«Ako u Malesiji postoje oni koju su kršili zakon, ima vremena da se gone. Za to postoji procedura i nije rješenje u maltretiranju nedužnih i to dan uoči izbora».

Iz DS i AA poručuju da će o jutrošnjem događaju obavijestiti domaću i međunarodnu javnost, kako bi ih detaljno upoznali sa odnosom vlasti prema građanima Malesije.

«Malesija ničime nije zaslužila ovakvo ponašanje policije, demonstrirajući silu pred očima djece, starih i iznemoglih, lojalnih građana Crne Gore. Ovakvim vandalskim ponašanjem vlasti dovedeno je u pitanje održavanje izbora na ovom području, jer je apsolutno nemoguće glasati u atmosferi širenja straha», zaključeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG