Linkovi

Holivudski studiji beže od najplaćenijih zvezda


Stara izreka kaže – «svaki publicitet je dobar publicitet». Medjutim, neke od holivudskih filmskih zvezda sa «A» liste nedavno su dobile mnogo negativnog publiciteta u medijima, a stručnjaci kažu da takvi glumci sada plaćaju cenu. Treći deo iz serijala «Nemoguća misija», imao je sva obeležja letnjeg hita – kao akcijom nabijena priča sa mnoštvom specijalnih efekata i naravno mega-zvezdom Tomom Kruzom. Film je do sad zaradio ukupno 393 miliona dolara u svetu, ali su Paramount Pictures i matična kompanija Vajakom nedavno raskinuli 14-godišnje partnerstvo sa produkcijom kućom Toma Kruza. Oni tvrde da je profit «Nemoguće misije» bio razočaravajući, dok Kruz kaže da je njegova kompanija svakako nameravala da se osamostali. Predsedavajući Vajakoma, Samner Redstoun, rekao je da je Kruzovo nedavno ponašanje odbilo neke od gledaoca, što je kompaniju koštalo oko 150 miliona dolara dodatnih prihoda. Redstoun je otvoreno opisao Kruzovo ponašanje kao «kreativno samoubistvo».

Urednik časopisa «Empire Magazine», Helen O Hara, objašnjava šta je motivacija studija da angažuju velike i skupe zvezde za odredjene projekte.

«Filmske zvezde dolaze sa već izgradjenim odnosom sa publikom, imaju imidž za javnost, ličnost koju publika želi da vidi u filmovima». kaže O Hara.

Kada se glumčev imidž i odnos sa publikom kreativno iskoriste, to može da rezultira velikim hitom, kao što je bio slučaj Džonija Depa i njegovog ekscentričnog tumačenja kapetana Džeka Speroa u «Piratima sa Kariba».

No ponašanje van ekrana može i da skupo košta. Stručnjaci veruju da će nedavno hapšenje Mela Gibsona zbog vožnje u pijanom stanju, i anti-semitska tirada koja je usledila, negativno uticati na prijem njegovog novog filma «Apocalypto», koji treba da stigne u bioskope krajem godine. Neki kažu da je incident možda i uništio Gibsonovu karijeru.

Gledanost filmova u bioskopima i prodaja DVD-jeva bili su slabi prošle godine. Novinar Džej Di Kargil kaže da nepredvidivost ukusa filmske publike znači da bi studiji mogli da počnu da izbegavaju angažovanje zvezda sa «A» liste. Mnoge velike zvezde često traže milionske honorare kao i procenat od profita filma.

«U Holivudu je postojala formula – sa pravim scenarijem, i pravim imenom na špici i pravim rediteljem imaćete hit bez obzira na sve. Ali sada to više nije slučaj»

O Hara veruje da filmovi sa specijalnim efektima, kao što je «Povratak Supermena», ne moraju da nužno imaju velika glumačka imena da bi postigli finansijski uspeh.

«Takvi filmovi ne zasnivaju se u tolikoj meri na zvezdama koliko na specijalnim efektima. Njih pokreće činjenica da možete da vidite neverovatne, velike spektakle, što je važnije nego čije se lice nalazi na plakatu».

Kruz je nedavno sa grupom investitora potpisao poslovni ugovor o razvoju novih filmskih projekata. Njegov poslovni partner prošle nedelje je nagovestio da su drugi investitori spremni da ulože i do 100 miliona dolara u njihovu kompaniju».

To su ohrabrujuće vesti ali, s obzirom na visoku cenu snimanja filmova, ostaje pitanje da li je to dovoljno da se Kruzova poslovna reputacija obnovi u Holivudu.


XS
SM
MD
LG