Linkovi

Vaš mobilni telefon mogao bi da sadrži dosta podataka o vama


Eksperti kažu da je svaki šesti mobilni telefon u prodaji takozvani “pametni” telefon preko kojeg može da se ulazi na internet i šalje elektronska pošta. Medjutim, takvi telefoni bi mogili da otkriju i podatke o bivšem vlasniku.

Brojevi bankovnih računa, tajni poslovni pregovori i poruke oženjenog muškarca njegovoj ljubavnici. To su samo tri primera onog što je bezbednosna kompania “Trust Digital” uspela da izvuče iz korišćenih mobilnih telefona koje je kupila preko interneta. Sve u svemu, ova kompanija je otkrila podatke koji bi popunili 27 hiljada stranica bez proreda - to bi bilo dosta za hrpu papira visoku dva i po metra.

“To veoma zabrinjava. Još jedna stvar o kojoj morate da brinete”

Prosečni Amerikanac kupuje novi mobilni telefon svakih 18 meseci. Mnogi bacaju ili poklanjaju stare telephone, ne shvatajući da su osetljivi podaci i dalje u njihovoj memoriji.

“Sada ubacujem super-tajnu poruku u svoj mobilni telefon. Sada ću da resetujem telefon i da izbrišem poruku i videćemo da li će stručnjaci ipak uspeti da je izvuku.”

Za samo nekoliko minuta, glavni tehnološki stručnjak kompanije “Trust Digital” skinuo je memoriju sa mog telefona, a zatim je, koiristeći jeftini softver koji može da se nabavi preko interneta, izvukao i moju tajnu poruku. Moguće je izbrisati memoriju sa mobilnih telefona, ali na ovom modelu, na primer, morate da pritisnete istovremeno tri dugmeta i da istovremeno pritisnete olovkom na odredjeno mesto. To je i zamišljeno tako da se memorija ne bi izbrisala slučajno.

“Loši momci uvek traže najslabiju tačku. Ovo možda nije najslabija tačka, ali je dosta blizu,” kaže Nik Maliato.

Dakle, dok se mobilni telefoni pretvaraju u neku vrstu mini kompjutera, oni počinju da predstavljaju i dosta ozbiljan bezbednosni rizik.

XS
SM
MD
LG