Linkovi

NASA poverila kompaniji Lokid Martin izgradnju svemirskih letilica


NASA, na osnovu konkursa, izabrala je da kompaniji Lokid Martin poveri izgradnju sledeće generacije svemirskih letilica. Ti svemirski brodovi trebali bi da, posle pauze od 30 godina, čoveka vrate na površinu Meseca.

Dag Kuk, administrator NASA-e objavio je rezultate konkursa, za gradnju novih letilica.

“Objavljujem da je ugovor dobila kompnija Lokid Martin.”

Takvu odluku burno su pozdravili predstavnici Lokid Martina, posle veoma oštre borbe sa konkurencijom – Boingom i Nortrop Grumanom. Pred njima je veliki zadatak – proizvodnje letilica koje čoveka treba da nose do Meseca i dalje. Nazvana Orajon, odnosno Orion, to je nova generacija letilica, koju neki od inženjera u NASA-i opisuju i kao “Apolo na steroidima”. Biće lansirana pomoću višestepenog nosača Ares 5, posle čega će iz orbite doći do Međunarodne svemirske stanice.

Kako objašnjava Skot Horovic iz NASA-e, ORION će odatle astronaute voditi prvo do Meseca, a kasnije i do Marsa.

“Iz orbite oko Meseca, koja sada može da bude I preko mesečevih polova, lender će se spuštati na površinu, radi misija koje će trajati do nedelju dana. Kasnije ćemo napraviti i bazu na Mesecu gde bi trebali da budemo u stanju da boravimo do 6 meseci.”

“Svemir više neće biti mesto koje samo na kratko posećujemo. Naučićemo da tamo živimo, kao što su to i pioniri radili. Da bi mogli da odemo na Mars, prvo na Mesecu mnogo toga treba da naučimo. Do Meseca i nazad nam trebju dani, a do Marsa godine.”

Odluka NASA-e znači novih 600 radnih mesta za kompaniju Lokid Martin, a njen direktor za svemirska istraživanja Džon Stivens ukazuje da svemirska agencija ima poslednju reč u vezi sa izgradnjom novih letilica.

“Oni će dizajnirati glavne delove letilice, a mi ćemo dizajnirati elektro sistem, pogonski sistem i strukturu broda.”

Prva faza projekta procenjena je na skoro 4 milijarde dolara. U slučaju da sve bude prema planu, Orion bi prvi, probni, let trebao da obavi kroz 8 godina.


XS
SM
MD
LG