Linkovi

Obeležavanje Ramazana u Sjedinjenim Američkim Državama


Krajem septembra, muslimani širom sveta počinju jednomesečni post tokom Ramazana. Američki filmski reditelj, pakistanskog porekla, Niem Randava, izabrao je tu temu za svoj dokumentarni film.

Reditelja dugometražnog dokumentarnog filma ” Ramazan u Americi, ” Niema Randava, rođen u Pakistanu, a odrastao u Kanadi, već osam godina živi u Hjustonu, u Teksasu. On kaže da ga uznemirava iskrivljena slika Islama u Americi, delimično uzrokovana sukobom na Bliskom istoku i terorizmom, ali i negativnim prikazivanjem u televizijskim programima, i na filmu. On kaže da je želeo da pronađe način za premošćivanje jaza između ovdašnjih Muslimana i ostalih Amerikanaca, koji, prema njemu, poštuju iste osnovne, porodične vrednosti kao Muslimani. Pomislio je da bi dokumentarni film bio najbolji način za to :

” Pokušao sa da pronađem platformu sa koje bih mogao da izgradim mostove, i ukažem na sličnosti između Hrišćana, Jevreja, Muslimana, Indusa i drugih. Skoro u svakoj veri postoji neki oblik posta. Zbog toga mi se činilo da mogu da ukažem na različite vernike, njihov pristup obrocima, i razgovaram o onom što nam je svima zajedničko.“

Randava je takođe želeo da pokaže da svi ovdašnji Muslimani, nisu isti, pa je za svoj film odabrao različite subjekte :

”Namerno smo izabrali pet, potpuno različitih porodica - jednu studentkinju, koja pokušava da usaglasi život i posao, jedan rasno - mešoviti bračni par u Kaliforniji, jednog razvedenog oca, koji se muči sa podizanjem dece, i podelom odgovornosti sa bivšom suprugom, i jednu ženu, čiji je suprug u zatvoru.“

Randava je naveo da su u filmu prikazani i brojni razgovori sa stručnjacima i poglavarima različitih religija, koji govore o dobrobitima i blagoslovu posta. Svi su ukazali da se posti da bi se približili Bogu. On je dodao da su gledaoci u Hjustonu, pozitivno primili film.” Ramazan u Americi“ je prikazan na nekim filmskim festivalima i specijalnim predstavama u severnoj Americi, a pozivi su stigli i iz Evrope i sa Bliskog istoka. Taj uspeh podstakao je mladog reditelja da govori o mnogim temama i režira filmove da bi približio vernike različitih religija i običaja.

XS
SM
MD
LG